03-12-2022, 23:52
Sok z Pokrzywy - naturalny suplement na anemię
kilo Pokrzywy (całe ziele)
spirytus
maszynka, sokowirówka czy inne wyciskadło
Ziele płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie Pokrzywa przestaje parzyć i możemy ją spokojnie pokroić na kawałeczki.
Przepuszczamy ziele przez wyciskarkę i sok zlewamy do wyparzonych słoiczków.
Niezakonserwowany możemy trzymać w lodówce 3 dni, jeśli chcemy trzymać go dłużej konserwujemy spirytusem 4 :1 (4 części soku, 1 część spiru).
Możemy sok zamrozić - jak widzicie na górnym foto, ja właśnie tą opcję wykorzystałam.
Będziemy mieć małe Pokrzywowe kosteczki, które później możemy rozmrozić i walnąć kielicha (patrz: zdjęcie niżej) lub dorzucić kostkę do zielonego szejka.
warto przeczytać całość opracowania...