22-03-2012, 21:25
Szpinak
- Szpinak jest uprawiany na całym świecie.
- Liście młodego szpinaku są wartościową jarzyną wielowitaminową.
- Szpinak zawiera m.in. karoten, tj. prowitaminę A (25-50 g w szpinaku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A), witaminę K (przeciwkrwotoczna, rozpuszcza się w tłuszczach), cholinę, która zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie.
- Szpinak jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil, zawiera spinacynę, działa silnie krwiotwórczo.
- Szpinak mrożony i w puszkach traci wiele ze swych właściwości.
- Szpinak jest łatwo przyswajalny. Mogą go jadać zdrowi, dzieci, młodzi i osoby starsze, prowadzące siedzący tryb życia, cierpiące na zaparcia. Jadanie szpinaku jest też korzystne dla osób anemicznych i rachitycznych. Przy każdej chorobie spowodowanej niedoborem witamin i mikroelementów zaleca się go jako warzywo witaminizujące i mineralizujące.
- Szpinak jest uprawiany na całym świecie.
- Liście młodego szpinaku są wartościową jarzyną wielowitaminową.
- Szpinak zawiera m.in. karoten, tj. prowitaminę A (25-50 g w szpinaku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na prowitaminę A), witaminę K (przeciwkrwotoczna, rozpuszcza się w tłuszczach), cholinę, która zapobiega i likwiduje otłuszczenie wątroby i reguluje odkładanie się tłuszczu w całym organizmie.
- Szpinak jest zasadotwórczy, bogaty w chlorofil, zawiera spinacynę, działa silnie krwiotwórczo.
- Szpinak mrożony i w puszkach traci wiele ze swych właściwości.
- Szpinak jest łatwo przyswajalny. Mogą go jadać zdrowi, dzieci, młodzi i osoby starsze, prowadzące siedzący tryb życia, cierpiące na zaparcia. Jadanie szpinaku jest też korzystne dla osób anemicznych i rachitycznych. Przy każdej chorobie spowodowanej niedoborem witamin i mikroelementów zaleca się go jako warzywo witaminizujące i mineralizujące.