Bóstwo związane z Runą ODALA
Mitologiczne odniesienia ODALA są rzadkie, ponieważ Runa nie występuje w wierszach islandzkich ani nordyckich. 
Są tacy, którzy uważają, że była ona poświęcona pomniejszej bogini Syn, opiekunce granic, zwanej „strażniczką drzwi”.

Jednak tradycja kultu przodków okazuje się pierwszorzędnym odniesieniem do kultury i religii nordyckiej, więc bardziej prawdopodobne wydaje się powiązanie z tradycją Odyna. 
W tym sensie ODALA jest związana z samym źródłem Mimir, źródłem najwyższej mądrości przodków.

Według legendy, na początku, aby zdobyć mądrość, Odyn odwiedził źródło strzeżone przez starożytnego olbrzyma Mimira, wuja Odyna, uznanego za jego mądrość. 
Tak więc, aby zdobyć wszechwiedzącą wiedzę giganta, udał się do krainy gigantów, Jotunheim, u korzeni Yggdrasil .

To źródło było źródłem wszelkiej pomysłowości i mądrości, a w jego głębiach wyraźnie odbijała się przeszłość, teraźniejszość i przyszłość. 
Będąc przed starcem, Odyn poprosił, by pozwolił mu się napić. 
Ale Mimir, znając wartość takiej przysługi, odmówił, chyba że Odyn odda mu w zamian jedno ze swoich oczu.

Bóg zgodził się natychmiast, wyłupił jedno oko i dał Mimirowi, który je zatrzymał, zanurzając je w głębinach źródła. Pijąc obficie te wody, Odyn zdobył wiedzę, której pragnął, wielkie dziedzictwo przodków.
https://www.enbuenasmanos.com/la-runa-othila

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości