Bylica Piołun
#6

Bylica Piołun
Artemisia Absinthium to gatunek bylicy powszechnie stosowany w przemyśle alkoholowym – jest głównym składnikiem absyntu.
Charakterystyczny dla niej jest gorzki smak i nieprzyjemny zapach.
Podana w dużych ilościach jest silną trucizną, jednak posiada też różnorodne właściwości lecznicze.

Bylicę piołun stosuje się w przypadku różnych dolegliwości układu pokarmowego.
Pomaga na niestrawność, problemy z układem moczowym, zgagę i wzdęcia.
Pobudza apetyt i przyspiesza metabolizm.
Jest także zalecana w celu uregulowania cykli menstruacyjnych.
Regularne picie naparu z piołunu zwalcza glisty ludzkie czy owsiki.
Jak go przygotować?
Wsypujemy jedną łyżeczkę zioła do szklanki bądź kubka i zalewamy wrzątkiem.
Czekamy około pół godziny, a następnie odcedzamy.
Do przygotowanego naparu możemy dodać odrobinę cukru, aby zniwelować gorzki smak.
https://www.medonet.pl/zdrowie,bylica---...26321.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości