06-01-2023, 20:41
Mentha xPiperita Chocolate Mint
Mięta Czekoladowa
Mięta Pieprzowa ( Mentha × Piperita, znana również jako Mentha Balsamea Wild.) to Mięta Hybrydowa krzyżówka Mentha Aquatica i Mentha Spicata
To szeroko się rozrastająca bylina wysokości 30-60 cm, szerokości 60 cm lub więcej.
Jest spontanicznym mieszańcem międzygatunkowym Mięty Nadwodnej-Mentha Aquatica i Mięty Zielonej-Mentha Spicata
Hodowana była w Anglii i tam wprowadzona została do uprawy.
Ząbkowane liście są charakterystycznie ubarwione, brązowawe, owalne do lancetowatych, długości 4-7 cm.
W połowie lata na wzniesionych, ciemnozielonych pędach tworzą się zebrane w okółki bladoróżowe kwiaty.
Odmiana ‚Chocolate’ może być doskonałą ozdobą rabat z różnymi gatunkami, barwnolistnych ziół.
Mrozoodporność zupełna.
Uprawa i pielęgnacja:
Mięta ‚Chocolate’ preferuje wilgotne, przepuszczalne gleby i słoneczne do półcienistego stanowiska.
Aby uniknąć porażenia rdzą mięty należy rośliny przesadzać i dzielić raz na trzy lata.
Tworzy liczne rozłogi.
Aby zapobiec ekspansji rośliny należy je sadzić z dala od innych bylin lub wkopać na głębokość 40-60 cm przegrody z elastycznych materiałów.
Mentha x Piperata f. Citrata Chocolate
Bierze swoją nazwę od czekoladowego aromatu, o którym mówi się, że przypomina After Eights.
Piękne brązowe łodygi kontrastują ze świeżymi zielonymi liśćmi.
Idealne do letnich puddingów lub jako polewa do lodów
źródło
źródło
źródło
źródło