06-01-2023, 23:41
Mentha ×Villosa (Mojito Mint)
Ta słodko pachnąca roślina pośrednia jest triploidalną hybrydą Mentha Spicata × Mentha Suaveolens
Jest to jedna z kilku Mięt uprawianych z olejkami i pachnącymi liśćmi.
Od czasu do czasu można ja spotkać również na brzegach, wzdłuż brzegów strumieni i poboczy dróg, na polach i w miejscach zagrożonych, jako zawleczony gatunek
Pierwszy zbiór w 1964 r. W Marquette Co.
Cuban, or "Mojito" Mint (Mentha x villosa)
Mięta kubańska lub „Mojito” (Mentha x villosa)
Ten rodzaj Mięty bierze swoją wspólną nazwę od faktu, że jest autentyczną Miętą używaną do przygotowywania koktajlu rumowego znanego jako „mojito” i tak ściśle kojarzonego z Kubą.
Jego silny aromat i smak sprawiły, że stał się ulubieńcem.
Ale jego funkcja jako kulinarnego zioła wykracza poza użycie go w mojito: spróbuj na przykład do aromatyzowania herbat.
źródło
źródło
Ta słodko pachnąca roślina pośrednia jest triploidalną hybrydą Mentha Spicata × Mentha Suaveolens
Jest to jedna z kilku Mięt uprawianych z olejkami i pachnącymi liśćmi.
Od czasu do czasu można ja spotkać również na brzegach, wzdłuż brzegów strumieni i poboczy dróg, na polach i w miejscach zagrożonych, jako zawleczony gatunek
Pierwszy zbiór w 1964 r. W Marquette Co.
Cuban, or "Mojito" Mint (Mentha x villosa)
Mięta kubańska lub „Mojito” (Mentha x villosa)
Ten rodzaj Mięty bierze swoją wspólną nazwę od faktu, że jest autentyczną Miętą używaną do przygotowywania koktajlu rumowego znanego jako „mojito” i tak ściśle kojarzonego z Kubą.
Jego silny aromat i smak sprawiły, że stał się ulubieńcem.
Ale jego funkcja jako kulinarnego zioła wykracza poza użycie go w mojito: spróbuj na przykład do aromatyzowania herbat.
źródło
źródło