Curcuma-Ostryż
#28

   
Z biegiem lat popularność herbaty rosła, pojawiły się nowe ciekawe opcje jej przygotowania. 
Nie tylko w restauracjach i kawiarniach, ale także w domu  do tradycyjnej herbaty dodaje się owoce i jagody, świeże i suszone płatki kwiatów, korzenie oraz różne przyprawy. 
W artykule podpowiemy, jak prawidłowo zaparzyć różne rodzaje herbat z imbirem i kurkumą oraz dlaczego pić zieloną i czarną herbatę z mlekiem.

Herbata to aromatyczny cierpki napój, który na całym świecie traktowany jest z niepokojem. 
Prawie każdy naród ma swoje własne, niepowtarzalne tradycje herbaciane. 
Na przykład w górach Tybetu liście herbaty parzy się z solą i gęstym masłem z mleka jaka. 
W Argentynie napój ten podawany jest w specjalnym naczyniu – tykwie, którą przyrządza się z suszonej dyni. 
W Indiach słynna herbata masala z dodatkiem bukietu różnych przypraw przygotowywana jest na mleku świętego zwierzęcia – bawoła. 
Ceremonia parzenia herbaty ma szczególne znaczenie w Chinach. 
Tam odbywa się to bez zgiełku, w spokojnej atmosferze, przy śpiewie ptaków, muzyce czy szumie wody.

Herbata przybyła do Rosji dopiero w XVII wieku. 
Jako pierwsi spróbowali go członkowie rodziny królewskiej i przedstawiciele szlachty. 
Większość aromatycznego napoju przypadła im do gustu. 
Jednak niewielu było na to stać – funt suszonych liści herbaty (453 g) kosztował aż 1 kilogram najlepszego kawioru z jesiotra. 
Dlatego picie herbaty przez długi czas było przywilejem klas wyższych.

W dobrach dworskich herbatę pito rano i wieczorem. 
Z reguły na środku stołu ustawiano duży samowar, a wokół niego wiele różnych słodyczy: wazony z dżemem, domowe placki, suszarki i bajgle, miód kwiatowy, pierniki - taką małą ucztę można nazwać ceremonią parzenia herbaty po rosyjsku.

Dla złagodzenia smaku do napoju dodawano po angielsku śmietankę lub mleko. 
Pamiętaj, jak pisał o tym Puszkin: „Pachnąca herbata płynęła już przez filiżanki ciemnym strumieniem. A chłopak podał śmietanę…”.

Aby herbata była nie tylko smaczna, ale i zdrowa, polecamy zaparzyć ją z przyprawami: suszoną Curcuma
Podobnie jak wiele innych przypraw, Curcuma przybyła do naszej kuchni ze wschodu. 
Jasna i pikantna, od razu znalazła swoje miejsce w kuchni rosyjskiej. 
Ponadto okazało się, że ta przyprawa ma wiele przydatnych właściwości. 
Jest bogata w witaminy, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, błonnik, aminokwasy, minerały i inne ważne pierwiastki, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Curcuma pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie i utrzymać odporność, spowalnia również procesy starzenia, poprawia pamięć i nastrój oraz przyspiesza metabolizm. 
Liczne badania przeprowadzone przez Eurazjatycki Związek Naukowców dowiodły, że regularne stosowanie Curcuma zwiększa napięcie ciała.

Ta przyprawa ma również przeciwwskazania, których nie należy ignorować. 
Nie zaleca się włączania Curcuma do diety w przypadku chorób układu pokarmowego. 
Ponadto przyprawa może powodować reakcję alergiczną.
https://www.edimdoma.ru/jivem_doma/posts...bir-moloko

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 30-10-2015, 15:30
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 17:47
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 26-06-2022, 18:40
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 21:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:19
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 27-06-2022, 22:51
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 28-06-2022, 15:01
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 08:39
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 09:09
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 11:44
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:11
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 12:59
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 13:58
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 14:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 15:54
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:17
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:18
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:20
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:22
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:24
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:26
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 30-06-2022, 16:45
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:49
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 20:52
RE: Kurkuma/Ostryż - przez Krystyna - 25-10-2022, 21:18
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 10-01-2023, 13:47
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:07
RE: Curcuma-Ostryż - przez Krystyna - 24-11-2023, 16:10



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 8 gości