11-01-2023, 00:39
Co to jest Asafetyda?
To przyprawa niecodzienna i zaskakująca, ale bardzo popularna w kuchni orientalnej.
W społeczeństwie zachodnim od dawna panuje opinia, że przyprawy to owoce, gałęzie, liście i korzenie roślin korzennych.
Ale co, jeśli użyjemy żywicy roślinnej jako przyprawy?
To śmierdząca żywica Ferula, czyli Asafetyda, znana na wschodzie jako indyjska przyprawa, jako zamiennik czosnku i cebuli.
Ferula Śmierdząca-Ferula Assafoetida to wieloletnia roślina z rodziny parasolowatych, rosnąca w Iranie, Afganistanie, Indiach, a dziś uprawiana w całej Azji Środkowej.
Ta odporna roślina osiąga do 3-4 m wysokości
Rośnie w górach, zajmując łagodnie nachylone skały i pustynne kopce.
Żyje 10-15 lat i im jest starszy, tym cenniejszy jest uzyskany z niego lateks.
Pień jest mięsisty i gruby. Korzeń jest również gruby, w kształcie rzepy.
Stare rośliny wyglądają jak olbrzymy.
Kwitnie małymi żółtymi i białawymi kwiatami, zebranymi w parasolki.
kwitnienia cuchnący aromat jest wyczuwalny z daleka i jest trudny do zniesienia w pobliżu Asmargoka.
Mleczny sok z Feruli ma ostry czosnkowo-cebulowy zapach, na wolnym powietrzu szybko twardnieje, zamieniając się w żółtobrązową żywicę (lateks), lepką
Zapach jest tak ostry i trwały, że natychmiast przenika całą przestrzeń wokół i pozostaje w pomieszczeniu przez długi czas.
Sok pozyskiwany jest w maju, z roślin starszych niż 4-5 lat, po uprzednim przygotowaniu Feruli do zbioru miesiąc wcześniej.
Podczas zbioru co 2-5 dni wykonać 1 nacięcie na pniu pod liśćmi.
Najpierw sączy się z nich mlecznożółty, a potem natychmiast brązowieje w powietrzu i zamienia się w sok lateksowy.
Jedno „drzewo” może wyprodukować do 1-1,3 litra soku (lateksu) w sezonie.
Zebrany i utwardzony lateks jest dzielony na płytki i suszony.
Następnie rozgniatamy i mieszamy z mąką ryżową lub pszenną, aby się nie sklejały. W Iranie i Pakistanie ylan jest często używany w ziarnach bez mielenia.
Fałszywa asafetyda
Czasami asafetyda pojawia się w brązowych ziarnach o nieco brudnym odcieniu, suchych w dotyku.
To nie jest przyprawa.
Kupcy często przedstawiają ją jako przyprawę lub mieszają z prawdziwą Asafetydą.
Dlatego u naszych kupców zawsze należy mieć wątpliwości co do tego, czy jest w proszku.
Brudnobrązowy lateks również pochodzi z Ferula Galbaniflua (z gumy Ferula lub Galbanu
Ma ten sam zapach czosnku i cebuli, ale stęchły i zjełczały.
Stosowany tylko w medycynie.
https://vsespetsii.ru/asafetida-priprava...-svojstva/
To przyprawa niecodzienna i zaskakująca, ale bardzo popularna w kuchni orientalnej.
W społeczeństwie zachodnim od dawna panuje opinia, że przyprawy to owoce, gałęzie, liście i korzenie roślin korzennych.
Ale co, jeśli użyjemy żywicy roślinnej jako przyprawy?
To śmierdząca żywica Ferula, czyli Asafetyda, znana na wschodzie jako indyjska przyprawa, jako zamiennik czosnku i cebuli.
Ferula Śmierdząca-Ferula Assafoetida to wieloletnia roślina z rodziny parasolowatych, rosnąca w Iranie, Afganistanie, Indiach, a dziś uprawiana w całej Azji Środkowej.
Ta odporna roślina osiąga do 3-4 m wysokości
Rośnie w górach, zajmując łagodnie nachylone skały i pustynne kopce.
Żyje 10-15 lat i im jest starszy, tym cenniejszy jest uzyskany z niego lateks.
Pień jest mięsisty i gruby. Korzeń jest również gruby, w kształcie rzepy.
Stare rośliny wyglądają jak olbrzymy.
Kwitnie małymi żółtymi i białawymi kwiatami, zebranymi w parasolki.
kwitnienia cuchnący aromat jest wyczuwalny z daleka i jest trudny do zniesienia w pobliżu Asmargoka.
Mleczny sok z Feruli ma ostry czosnkowo-cebulowy zapach, na wolnym powietrzu szybko twardnieje, zamieniając się w żółtobrązową żywicę (lateks), lepką
Zapach jest tak ostry i trwały, że natychmiast przenika całą przestrzeń wokół i pozostaje w pomieszczeniu przez długi czas.
Sok pozyskiwany jest w maju, z roślin starszych niż 4-5 lat, po uprzednim przygotowaniu Feruli do zbioru miesiąc wcześniej.
Podczas zbioru co 2-5 dni wykonać 1 nacięcie na pniu pod liśćmi.
Najpierw sączy się z nich mlecznożółty, a potem natychmiast brązowieje w powietrzu i zamienia się w sok lateksowy.
Jedno „drzewo” może wyprodukować do 1-1,3 litra soku (lateksu) w sezonie.
Zebrany i utwardzony lateks jest dzielony na płytki i suszony.
Następnie rozgniatamy i mieszamy z mąką ryżową lub pszenną, aby się nie sklejały. W Iranie i Pakistanie ylan jest często używany w ziarnach bez mielenia.
Fałszywa asafetyda
Czasami asafetyda pojawia się w brązowych ziarnach o nieco brudnym odcieniu, suchych w dotyku.
To nie jest przyprawa.
Kupcy często przedstawiają ją jako przyprawę lub mieszają z prawdziwą Asafetydą.
Dlatego u naszych kupców zawsze należy mieć wątpliwości co do tego, czy jest w proszku.
Brudnobrązowy lateks również pochodzi z Ferula Galbaniflua (z gumy Ferula lub Galbanu
Ma ten sam zapach czosnku i cebuli, ale stęchły i zjełczały.
Stosowany tylko w medycynie.
https://vsespetsii.ru/asafetida-priprava...-svojstva/