11-01-2023, 00:57
Asafetyda w kuchni
Kafelkowa czysta żywica występuje tylko w Iranie, Indiach lub Pakistanie.
Sprzedajemy głównie zawiasy w proszku zmieszane z mąką.
Podczas gotowania przypraw należy używać ostrożnie.
W przypadku krachu smaczne danie zostanie zepsute nadmierną goryczką.
Podobnie jak czosnek, Asafetyda świetnie sprawdza się w przepisach na tłuste mięso.
Na Wschodzie są to dania z kurczakiem i jagnięciną, również z wieprzowiną.
Gdzie dodać asafetydę
Wymieniamy więc wszystkie możliwe potrawy z tą indyjską przyprawą:
jagnięcina, wieprzowina, kurczak, dziczyzna (pieczeń, gulasz, pieczona, na parze, klopsiki, grill)
podroby (wątróbki, nerki, nadzienia mięsne do kiełbas), doskonale usuwa i niweluje nieprzyjemne zapachy
tłuste zupy mięsne
ryż, w tym pilaw
rośliny strączkowe (ciecierzyca, groch, fasola)
dania warzywne z ziemniaków i kalafiora
wypieki orientalne (ciasta)
Bardzo popularne są mieszanki z asafetydą:
Masala
Curry
Wschodnia (z Imbirem, Kminkiem, Czarną Gorczycą i Kurkumą)
Apetyczny (z Imbirem, Kardamonem i Solą Kamienną)
Jeśli podsumujemy przepisy, w których stosuje się hing, to są to wszystkie potrawy trudnostrawne, składające się z pokarmów trudnych dla żołądka - głównie mięsa i roślin strączkowych.
W innych kuchniach, tam, gdzie używa się czosnku i cebuli, Asafetydę można wykorzystać.
Ile Asafetydy potrzebujesz
W przypadku dawkowania rozważ następujące kwestie.
Jeśli czysta żywica Ferula jakoś dostała się do Twojej kuchni, to musisz dodać ją do przepisu dosłownie na czubku noża.
Jeśli w proszku, to ćwierć łyżeczki na porcję (standardowa porcja 200-300 gramów).
Wiele gospodyń domowych smaży na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaje go do potrawy razem z olejem.
Uważa się, że przyprawa nabiera bardziej wyrafinowanego aromatu i smaku.
Przechowywanie Asafetydy
Przyprawę należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, plastikowych lub szklanych.
Jak wspomniano powyżej, uporczywy, niezbyt przyjemny zapach szybko się rozprzestrzenia i jest bardzo stabilny.
Przechowywanie w papierowych lub plastikowych torebkach prowadzi do całkowitej dominacji „aromatu” Asafetydy nad wszystkimi zapachami w domowych pudełkach na przyprawy i zepsucia tych ostatnich.
Termin przydatności do spożycia przyprawy jest zwykle podany na opakowaniu, jednak najlepiej zużyć ją w ciągu 6 miesięcy od zakupu.
Asafetyda cała lub ziarnista może być przechowywana przez bardzo długi czas i tylko w szkle.
Przyprawa w diecie
Wartość indyjskich przypraw w naszej kuchni wyraża się przede wszystkim możliwością zastąpienia czosnku i cebuli. Asafetydę może stosować każdy, kto ze względów medycznych nie powinien spożywać cebuli z czosnkiem.
Są to osoby cierpiące na wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka, inne choroby przewodu pokarmowego, różnego rodzaju alergie na cebulę.
Hing pomoże zachować i wzbogacić doznania smakowe z zabronionych przez lekarzy warzyw cebulowych.
https://vsespetsii.ru/asafetida-priprava...-svojstva/
https://www.youtube.com/watch?v=iyIy7U5y2FE&t=20s
Kafelkowa czysta żywica występuje tylko w Iranie, Indiach lub Pakistanie.
Sprzedajemy głównie zawiasy w proszku zmieszane z mąką.
Podczas gotowania przypraw należy używać ostrożnie.
W przypadku krachu smaczne danie zostanie zepsute nadmierną goryczką.
Podobnie jak czosnek, Asafetyda świetnie sprawdza się w przepisach na tłuste mięso.
Na Wschodzie są to dania z kurczakiem i jagnięciną, również z wieprzowiną.
Gdzie dodać asafetydę
Wymieniamy więc wszystkie możliwe potrawy z tą indyjską przyprawą:
jagnięcina, wieprzowina, kurczak, dziczyzna (pieczeń, gulasz, pieczona, na parze, klopsiki, grill)
podroby (wątróbki, nerki, nadzienia mięsne do kiełbas), doskonale usuwa i niweluje nieprzyjemne zapachy
tłuste zupy mięsne
ryż, w tym pilaw
rośliny strączkowe (ciecierzyca, groch, fasola)
dania warzywne z ziemniaków i kalafiora
wypieki orientalne (ciasta)
Bardzo popularne są mieszanki z asafetydą:
Masala
Curry
Wschodnia (z Imbirem, Kminkiem, Czarną Gorczycą i Kurkumą)
Apetyczny (z Imbirem, Kardamonem i Solą Kamienną)
Jeśli podsumujemy przepisy, w których stosuje się hing, to są to wszystkie potrawy trudnostrawne, składające się z pokarmów trudnych dla żołądka - głównie mięsa i roślin strączkowych.
W innych kuchniach, tam, gdzie używa się czosnku i cebuli, Asafetydę można wykorzystać.
Ile Asafetydy potrzebujesz
W przypadku dawkowania rozważ następujące kwestie.
Jeśli czysta żywica Ferula jakoś dostała się do Twojej kuchni, to musisz dodać ją do przepisu dosłownie na czubku noża.
Jeśli w proszku, to ćwierć łyżeczki na porcję (standardowa porcja 200-300 gramów).
Wiele gospodyń domowych smaży na niewielkiej ilości oleju, a następnie dodaje go do potrawy razem z olejem.
Uważa się, że przyprawa nabiera bardziej wyrafinowanego aromatu i smaku.
Przechowywanie Asafetydy
Przyprawę należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach, plastikowych lub szklanych.
Jak wspomniano powyżej, uporczywy, niezbyt przyjemny zapach szybko się rozprzestrzenia i jest bardzo stabilny.
Przechowywanie w papierowych lub plastikowych torebkach prowadzi do całkowitej dominacji „aromatu” Asafetydy nad wszystkimi zapachami w domowych pudełkach na przyprawy i zepsucia tych ostatnich.
Termin przydatności do spożycia przyprawy jest zwykle podany na opakowaniu, jednak najlepiej zużyć ją w ciągu 6 miesięcy od zakupu.
Asafetyda cała lub ziarnista może być przechowywana przez bardzo długi czas i tylko w szkle.
Przyprawa w diecie
Wartość indyjskich przypraw w naszej kuchni wyraża się przede wszystkim możliwością zastąpienia czosnku i cebuli. Asafetydę może stosować każdy, kto ze względów medycznych nie powinien spożywać cebuli z czosnkiem.
Są to osoby cierpiące na wrzody, zapalenie błony śluzowej żołądka, inne choroby przewodu pokarmowego, różnego rodzaju alergie na cebulę.
Hing pomoże zachować i wzbogacić doznania smakowe z zabronionych przez lekarzy warzyw cebulowych.
https://vsespetsii.ru/asafetida-priprava...-svojstva/
https://www.youtube.com/watch?v=iyIy7U5y2FE&t=20s