12-01-2023, 22:56
Piper Guineense
Pieprz Afrykański lub Gwinejski - suszone brązowe owoce winorośli Piper Clusii lub Piper Guineense.
Liberia jest uważana za swoją ojczyznę i jest uprawiana w Afryce Środkowej i Zachodniej (Ghana, Gwinea, Gwinea Bissau). Aromat Pieprzu Afrykańskiego jest bardzo mocny, a smakuje jak pieprz sześcienny, tylko mniej ostry.
W średniowieczu w Europie służył jako popularny zamiennik Czarnego Pieprzu, ale dziś jest używany tylko w kuchni afrykańskiej.
To droga przyprawa, więc używają jej oszczędnie: biorą tylko kilka ziarenek i mielą w moździerzu razem z czarnym pieprzem , a następnie doprawiają tradycyjnymi gęstymi gulaszami i gotowanym ryżem .
W Nigerii liście tej rośliny są używane jako przyprawa.
https://www.gastronom.ru/product/afrikan...-perec-847
https://agrostory.com/info-centre/fans/a...iy-perets/
https://en.wikipedia.org/wiki/Piper_guineense