13-01-2023, 23:08
Kardamon to starożytny strąk nasion ziół, znany od starożytności ze swoich właściwości kulinarnych i leczniczych. Przyprawa pochodzi z wiecznie zielonych lasów deszczowych południowych Indii i obecnie jest uprawiana tylko w kilku krajach tropikalnych.
Botanicznie Kardamon należy do rodziny Zingiberaceae i obejmuje dwa rodzaje, tj. Elettaria i Amomum.
Ogólnie rzecz biorąc, roślina dorasta do 4 metrów długości w grubych kępach i zaczyna wydawać cenne strąki nasion po około dwóch latach plantacji.
Każdy strąk ma od jednego do dwóch centymetrów długości
Gwatemala, Indie, Srilanka, Tanzania, Salwador, Wietnam, Laos, Kambodża i Papua-Nowa Gwinea to główne kraje uprawiające Kardamon.
Światowa produkcja Kardamonu wynosi około 36 000 ton rocznie.
Gwatemala z produkcją 23 000 ton jest największym producentem Kardamonu, a następnie Indie i Tanzania
Dominującym producentem Kardamonu są Indie.
Jest drugim co do wielkości producentem Kardamonu na świecie.
Indie konsumują prawie 90% krajowej produkcji Kardamonu.
Około 5-8% całej produkcji trafia na eksport, głównie gatunek Premium.
Indie eksportują również produkty Kardamonu o wartości dodanej, takie jak olejek kardamonowy i oleożywice, do krajów europejskich: Arabii Saudyjskiej, Japonii, Malezji, Wielkiej Brytanii, Kuwejtu…
Kerala jest wiodącym producentem Kardamonu w kraju, stanowiąc 78% całkowitej produkcji z 56% obszaru uprawy kardamonu w kraju.
Idukki ogólnie, a w szczególności Udumbanchola, Peeremadu i Devikulam taluk to główne obszary uprawy Kardamonu w Kerali.
Kardamon – Wiele korzyści zdrowotnych i wartości leczniczych
W leczeniu/medycynie ajurwedyjskiej
dodawany do herbaty w celu złagodzenia niestrawności, nudności, wymiotów i bólu kolkowego.
używany do łagodzenia anoreksji, wielu zaburzeń nerwowych i ogólnie poprawia nastrój.
można go również żuć w celu kontrolowania nieświeżego oddechu, po prostu przeżuwaj strąk kardamonu po każdym posiłku lub zawsze, gdy potrzebujesz odświeżyć oddech
Kardamon jest stosowany w przypadku problemów z trawieniem, w tym zgagi, skurczów jelit, zespołu jelita drażliwego (IBS), gazów jelitowych, zaparć, dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz utraty apetytu.
Stosowany jest również przy problemach z układem moczowym, przeziębieniu, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła i infekcjach. Niektórzy ludzie używają kardamonu jako środka pobudzającego.
Działanie wykrztuśne – Kardamon poprawia krążenie w płucach, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na astmę i zapalenie oskrzeli.
Kardamon może być stosowany w leczeniu dysfunkcji seksualnych, takich jak impotencja i przedwczesny wytrysk.
Zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła – jedzenie Kardamonu zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła i pozbycie się flegmy zalegającej w zatokach
Na detoksykację chłopca – Kardamon stosuje się na detoks organizmu z kofeiny oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jest częstym dodatkiem do kawy na Bliskim Wschodzie
Proste zalety Kardamonu – zastosowania kulinarne
Kardamon można stosować w garam masala, herbacie, kawie i paan.
Ta delikatna przyprawa jest stosowana jako środek aromatyzujący w wielu produktach spożywczych i napojach.
Strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich.
Kulfi z Kardamonem i Pistacjami to słynny letni deser w Indiach
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów.
https://healthyliving.natureloc.com/card...-its-uses/
Botanicznie Kardamon należy do rodziny Zingiberaceae i obejmuje dwa rodzaje, tj. Elettaria i Amomum.
Ogólnie rzecz biorąc, roślina dorasta do 4 metrów długości w grubych kępach i zaczyna wydawać cenne strąki nasion po około dwóch latach plantacji.
Każdy strąk ma od jednego do dwóch centymetrów długości
Gwatemala, Indie, Srilanka, Tanzania, Salwador, Wietnam, Laos, Kambodża i Papua-Nowa Gwinea to główne kraje uprawiające Kardamon.
Światowa produkcja Kardamonu wynosi około 36 000 ton rocznie.
Gwatemala z produkcją 23 000 ton jest największym producentem Kardamonu, a następnie Indie i Tanzania
Dominującym producentem Kardamonu są Indie.
Jest drugim co do wielkości producentem Kardamonu na świecie.
Indie konsumują prawie 90% krajowej produkcji Kardamonu.
Około 5-8% całej produkcji trafia na eksport, głównie gatunek Premium.
Indie eksportują również produkty Kardamonu o wartości dodanej, takie jak olejek kardamonowy i oleożywice, do krajów europejskich: Arabii Saudyjskiej, Japonii, Malezji, Wielkiej Brytanii, Kuwejtu…
Kerala jest wiodącym producentem Kardamonu w kraju, stanowiąc 78% całkowitej produkcji z 56% obszaru uprawy kardamonu w kraju.
Idukki ogólnie, a w szczególności Udumbanchola, Peeremadu i Devikulam taluk to główne obszary uprawy Kardamonu w Kerali.
Kardamon – Wiele korzyści zdrowotnych i wartości leczniczych
W leczeniu/medycynie ajurwedyjskiej
dodawany do herbaty w celu złagodzenia niestrawności, nudności, wymiotów i bólu kolkowego.
używany do łagodzenia anoreksji, wielu zaburzeń nerwowych i ogólnie poprawia nastrój.
można go również żuć w celu kontrolowania nieświeżego oddechu, po prostu przeżuwaj strąk kardamonu po każdym posiłku lub zawsze, gdy potrzebujesz odświeżyć oddech
Kardamon jest stosowany w przypadku problemów z trawieniem, w tym zgagi, skurczów jelit, zespołu jelita drażliwego (IBS), gazów jelitowych, zaparć, dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz utraty apetytu.
Stosowany jest również przy problemach z układem moczowym, przeziębieniu, kaszlu, zapaleniu oskrzeli, bólu gardła i infekcjach. Niektórzy ludzie używają kardamonu jako środka pobudzającego.
Działanie wykrztuśne – Kardamon poprawia krążenie w płucach, dlatego polecany jest osobom cierpiącym na astmę i zapalenie oskrzeli.
Kardamon może być stosowany w leczeniu dysfunkcji seksualnych, takich jak impotencja i przedwczesny wytrysk.
Zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła – jedzenie Kardamonu zimą to dobry sposób na utrzymanie ciepła i pozbycie się flegmy zalegającej w zatokach
Na detoksykację chłopca – Kardamon stosuje się na detoks organizmu z kofeiny oraz oczyszcza nerki i pęcherz moczowy. Jest częstym dodatkiem do kawy na Bliskim Wschodzie
Proste zalety Kardamonu – zastosowania kulinarne
Kardamon można stosować w garam masala, herbacie, kawie i paan.
Ta delikatna przyprawa jest stosowana jako środek aromatyzujący w wielu produktach spożywczych i napojach.
Strąki Kardamonu są używane do przygotowywania słodkich potraw w wielu krajach azjatyckich.
Kulfi z Kardamonem i Pistacjami to słynny letni deser w Indiach
Kardamon jest używany jako baza aromatyzująca do przygotowywania herbaty, kawy i zimnych napojów.
https://healthyliving.natureloc.com/card...-its-uses/