14-01-2023, 13:43
Różowe ziarna pieprzu
Różowy pieprz ( francuski : baie rose , „różowa jagoda”) to suszona jagoda, która odnosi się do trzech różnych rodzajów;
Euonymus phellomanus-tradycyjna róża Baies
Schinus molle-powszechnie znany jako pieprz peruwiański
Schinus terebinthifolia-pieprz brazylijski
Euonymus pellomanus
Różowy pieprz z róży Baies jest zwykle importowany z Madagaskaru.
W efekcie są drogie.
Różowe ziarna Pieprzu są ostre i lekko słodkie, ale nie tak aromatyczne jak prawdziwy Pieprz.
Te jagody były kiedyś zakazane jako żywność przez Food and Drug Administration, ale obecnie są uważane za bezpieczne do spożycia.
Schinus Molle
Powszechnie znany jako Pieprz Peruwiański
Chociaż nie spokrewnione z Pieprzem handlowym ( Piper Nigrum ), różowe/czerwone jagody peruwiańskiego drzewa pieprzowego są sprzedawane jako różowe ziarna pieprzu i często są mieszane z pieprzem handlowym.
Różowe ziarna pieprzu zostały tak nazwane, ponieważ przypominają ziarna pieprzu, a także mają pieprzny smak. Ponieważ należą do rodziny orzechów nerkowca, mogą powodować reakcje alergiczne, w tym anafilaksję, u osób z alergią na orzechy drzewne .
Schinus Terebinthifolia
Suszone jagody pokrewnego gatunku Schinus Terebinthifolia-Pieprz Brazylijski, czasami nazywane różowym pieprzem (baies roses de Bourbon ), są używane jako przyprawa kulinarna .
Papryka brazylijska została sprowadzona na Florydę jako roślina ozdobna nie później niż w 1891 roku, prawdopodobnie wcześniej , gdzie rozprzestrzenia się szybko od około 1940 r. i ostatecznie staje się inwazyjny na obszarze, na którym często jest wymieniany jako „ Floryd Holly ”.
W 1982 roku Food and Drug Administration (FDA) zakazała importu brazylijskich ziaren pieprzu z Francji do Stanów Zjednoczonych, twierdząc, że ludzie, którzy jedzą jagody, narażają się na szereg ostrych objawów, takich jak opuchnięte powieki i niestrawność, podobnie jak trujący bluszcz .
W odpowiedzi rząd francuski stwierdził , że jagody są bezpieczne do spożycia, jeśli są uprawiane w określonych warunkach.
Stany Zjednoczone później zniosły zakaz.
Owoce i liście pieprzu peruwiańskiego są potencjalnie toksyczne dla drobiu, świń i prawdopodobnie cieląt.
Istnieją również zapisy dotyczące wymiotów i biegunki u małych dzieci po zjedzeniu owocu.
Obecnie oba gatunki różowego pieprzu Schinus nie mają statusu ogólnie uznanego za bezpieczny (GRAS) w FDA.
https://hmn.wiki/de/Pink_peppercorns
https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_peppercorn
Różowy pieprz ( francuski : baie rose , „różowa jagoda”) to suszona jagoda, która odnosi się do trzech różnych rodzajów;
Euonymus phellomanus-tradycyjna róża Baies
Schinus molle-powszechnie znany jako pieprz peruwiański
Schinus terebinthifolia-pieprz brazylijski
Euonymus pellomanus
Różowy pieprz z róży Baies jest zwykle importowany z Madagaskaru.
W efekcie są drogie.
Różowe ziarna Pieprzu są ostre i lekko słodkie, ale nie tak aromatyczne jak prawdziwy Pieprz.
Te jagody były kiedyś zakazane jako żywność przez Food and Drug Administration, ale obecnie są uważane za bezpieczne do spożycia.
Schinus Molle
Powszechnie znany jako Pieprz Peruwiański
Chociaż nie spokrewnione z Pieprzem handlowym ( Piper Nigrum ), różowe/czerwone jagody peruwiańskiego drzewa pieprzowego są sprzedawane jako różowe ziarna pieprzu i często są mieszane z pieprzem handlowym.
Różowe ziarna pieprzu zostały tak nazwane, ponieważ przypominają ziarna pieprzu, a także mają pieprzny smak. Ponieważ należą do rodziny orzechów nerkowca, mogą powodować reakcje alergiczne, w tym anafilaksję, u osób z alergią na orzechy drzewne .
Schinus Terebinthifolia
Suszone jagody pokrewnego gatunku Schinus Terebinthifolia-Pieprz Brazylijski, czasami nazywane różowym pieprzem (baies roses de Bourbon ), są używane jako przyprawa kulinarna .
Papryka brazylijska została sprowadzona na Florydę jako roślina ozdobna nie później niż w 1891 roku, prawdopodobnie wcześniej , gdzie rozprzestrzenia się szybko od około 1940 r. i ostatecznie staje się inwazyjny na obszarze, na którym często jest wymieniany jako „ Floryd Holly ”.
W 1982 roku Food and Drug Administration (FDA) zakazała importu brazylijskich ziaren pieprzu z Francji do Stanów Zjednoczonych, twierdząc, że ludzie, którzy jedzą jagody, narażają się na szereg ostrych objawów, takich jak opuchnięte powieki i niestrawność, podobnie jak trujący bluszcz .
W odpowiedzi rząd francuski stwierdził , że jagody są bezpieczne do spożycia, jeśli są uprawiane w określonych warunkach.
Stany Zjednoczone później zniosły zakaz.
Owoce i liście pieprzu peruwiańskiego są potencjalnie toksyczne dla drobiu, świń i prawdopodobnie cieląt.
Istnieją również zapisy dotyczące wymiotów i biegunki u małych dzieci po zjedzeniu owocu.
Obecnie oba gatunki różowego pieprzu Schinus nie mają statusu ogólnie uznanego za bezpieczny (GRAS) w FDA.
https://hmn.wiki/de/Pink_peppercorns
https://en.wikipedia.org/wiki/Pink_peppercorn