18-01-2023, 22:30
Gdzie pieprz rośnie ?
Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie.
Jest ponad 700 gatunków roślin z rodziny pieprzowatych.
Są to rośliny zielne, pnącza, krzewy i drzewa.
Pieprz Czarny
Popularny u nas Pieprz Czarny to owoc rośliny Piper Nigrum, pnącza pochodzącego z Indii, a obecnie uprawianego w wielu krajach strefy tropikalnej.
Pieprz Czarny-Piper Nigrum ma dużą zawartość olejków eterycznych oraz alkaloidu piperyny, która przyśpiesza przemianę materii.
To właśnie dzięki piperynie, szybciej strawimy tłusty posiłek, jeżeli dodamy do niego Pieprzu.
Smak Pieprzu Czarnego wszyscy znają.
Oprócz Pieprzu Czarnego możemy kupić też Pieprz Biały, Zielony, Czerwony, Różowy oraz kolorowy, który jest mieszanką wymienionych rodzajów pieprzu.
Owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum w naturze, czarne są, gdy dojrzeją.
Pieprz Czarny kupowany przez nas jako przyprawa swój czarny kolor uzyskuje jednak dzięki suszeniu i fermentacji niedojrzałych czyli zielonych owoców.
Pieprz Zielony
To po prostu zielone, niedojrzałe owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum, które nie zostały poddane procesowi fermentacji i zachowały swój naturalny kolor.
Pieprz Biały to również owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum, są to owoce dojrzałe.
Tak więc, wydawałoby się, że dojrzałe owoce pieprzu Czarnego-Piper Nigrum mają kolor biały, a jednak nie, mają kolor czarny.
Biały kolor uzyskuje się przez moczenie w wodzie dojrzałych owoców, a następnie usuwana jest skórka.
To właśnie skórka zawiera najwięcej piperyny, która nadaje ostry smak.
Po co ta zabawa w kolory ?
Pieprz Czarny czyli taki sfermentowany, ma najbardziej wyrazisty, ostry smak.
Pieprz Biały jest łagodniejszy w smaku, ale za to bardzo aromatyczny.
Pieprz Zielony czyli niedojrzały, niefermentowany jest najłagodniejszy w smaku,
W skali od 1 do 10 ostrości Pieprzu Czarnego można określić na 9, Pieprzu Białego na 7, a Pieprzu Zielonego na 4.
Tyle zachodu z pieprzem!
No cóż, Pieprz to najstarsza przyprawa świata, znana od ponad 4000 lat i bardzo cenna.
Pieprz był pierwszą zamorską przyprawą, którą handlowano na dużą skalę.
Pieprz Czarny (Piper Nigrum ma wiele odmian, różniących się wielkością nasion, jak również zawartością piperyny i olejków eterycznych.
Cały czas jednak mówimy o jednej roślinie, pnączu Piper Nigrum.
Jak wspomniałam na początku, do rodziny pieprzowatej należy ponad 700 roślin, ale do Europy sprowadzane są głównie owoce Pieprzu Czarnego (Piper Nigrum).
Niektóre z pozostałych rośliny pieprzowych również stosowane są jako przyprawy, ale głównie lokalnie.
Część z nich ma zastosowanie w medycynie ludowej, a część ma charakter ozdobny.
Na tym można by zakończyć opowieść o Pieprzu, gdyby nie jeden kolor, czerwony.
Nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie.
Jest ponad 700 gatunków roślin z rodziny pieprzowatych.
Są to rośliny zielne, pnącza, krzewy i drzewa.
Pieprz Czarny
Popularny u nas Pieprz Czarny to owoc rośliny Piper Nigrum, pnącza pochodzącego z Indii, a obecnie uprawianego w wielu krajach strefy tropikalnej.
Pieprz Czarny-Piper Nigrum ma dużą zawartość olejków eterycznych oraz alkaloidu piperyny, która przyśpiesza przemianę materii.
To właśnie dzięki piperynie, szybciej strawimy tłusty posiłek, jeżeli dodamy do niego Pieprzu.
Smak Pieprzu Czarnego wszyscy znają.
Oprócz Pieprzu Czarnego możemy kupić też Pieprz Biały, Zielony, Czerwony, Różowy oraz kolorowy, który jest mieszanką wymienionych rodzajów pieprzu.
Owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum w naturze, czarne są, gdy dojrzeją.
Pieprz Czarny kupowany przez nas jako przyprawa swój czarny kolor uzyskuje jednak dzięki suszeniu i fermentacji niedojrzałych czyli zielonych owoców.
Pieprz Zielony
To po prostu zielone, niedojrzałe owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum, które nie zostały poddane procesowi fermentacji i zachowały swój naturalny kolor.
Pieprz Biały to również owoce Pieprzu Czarnego-Piper Nigrum, są to owoce dojrzałe.
Tak więc, wydawałoby się, że dojrzałe owoce pieprzu Czarnego-Piper Nigrum mają kolor biały, a jednak nie, mają kolor czarny.
Biały kolor uzyskuje się przez moczenie w wodzie dojrzałych owoców, a następnie usuwana jest skórka.
To właśnie skórka zawiera najwięcej piperyny, która nadaje ostry smak.
Po co ta zabawa w kolory ?
Pieprz Czarny czyli taki sfermentowany, ma najbardziej wyrazisty, ostry smak.
Pieprz Biały jest łagodniejszy w smaku, ale za to bardzo aromatyczny.
Pieprz Zielony czyli niedojrzały, niefermentowany jest najłagodniejszy w smaku,
W skali od 1 do 10 ostrości Pieprzu Czarnego można określić na 9, Pieprzu Białego na 7, a Pieprzu Zielonego na 4.
Tyle zachodu z pieprzem!
No cóż, Pieprz to najstarsza przyprawa świata, znana od ponad 4000 lat i bardzo cenna.
Pieprz był pierwszą zamorską przyprawą, którą handlowano na dużą skalę.
Pieprz Czarny (Piper Nigrum ma wiele odmian, różniących się wielkością nasion, jak również zawartością piperyny i olejków eterycznych.
Cały czas jednak mówimy o jednej roślinie, pnączu Piper Nigrum.
Jak wspomniałam na początku, do rodziny pieprzowatej należy ponad 700 roślin, ale do Europy sprowadzane są głównie owoce Pieprzu Czarnego (Piper Nigrum).
Niektóre z pozostałych rośliny pieprzowych również stosowane są jako przyprawy, ale głównie lokalnie.
Część z nich ma zastosowanie w medycynie ludowej, a część ma charakter ozdobny.
Na tym można by zakończyć opowieść o Pieprzu, gdyby nie jeden kolor, czerwony.