Miłorząb
#5

Kulinarne
Orzechopodobne gametofity wewnątrz nasion są szczególnie cenione w Azji i stanowią tradycyjne chińskie pożywienie . Orzechy Ginkgo są używane w congee i często podawane są przy specjalnych okazjach, takich jak wesela i Chiński Nowy Rok (jako część wegetariańskiego dania o nazwie Rozkosz Buddy ).
Japońscy kucharze dodają nasiona Miłorzębu (zwane ginnan ) do potraw takich jak chawanmushi , a gotowane nasiona są często spożywane razem z innymi potrawami.
Spożywany w dużych ilościach lub przez długi czas gametofit (mięso) nasion może powodować zatrucie ginkgotoksyną (4'-O-metylopirydoksyną, MPN), jak stwierdzono w kilku opisach przypadków
Związek termostabilny, który nie ulega zniszczeniu podczas gotowania, MPN może powodować drgawki, które zostały złagodzone przez leczenie fosforanem pirydoksyny (witamina B6), zgodnie z ograniczonymi badaniami.
Niektórzy ludzie są wrażliwi na chemikalia zawarte w sarcotesta , zewnętrznej mięsistej powłoce.
Osoby te powinny ostrożnie obchodzić się z nasionami podczas przygotowywania nasion do spożycia, w rękawiczkach jednorazowych.
Objawy to alergiczne kontaktowe zapalenie skóry lub pęcherze podobne do tych spowodowanych kontaktem z trującym bluszczem .
https://en.wikipedia.org/wiki/Ginkgo_biloba

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Miłorząb - przez Krystyna - 21-01-2023, 19:39
RE: Ginkgo-Miłorząb - przez Krystyna - 21-01-2023, 20:56
RE: Ginkgo-Miłorząb - przez Krystyna - 21-01-2023, 20:56
RE: Ginkgo-Miłorząb - przez Krystyna - 22-01-2023, 00:08
RE: Ginkgo-Miłorząb - przez Krystyna - 22-01-2023, 00:10
RE: Ginkgo-Miłorząb - przez Krystyna - 22-01-2023, 00:21



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości