27-01-2023, 22:55
Herbatka z kwiatka – Lilak o smaku karmelu
1. Zbierz kwiaty Lilaka, kolor i odmiana bez znaczenia.
Kwiaty mają być suche, bez liści.
Mogą być mocno rozwinięte lub jeszcze w pączkach.
2. Umieść kwiaty w słoju, ubij mocno – w litrowym słoju mieści się naprawdę spory bukiet.
3. Zamknij szczelnie słój z kwiatami i odstaw w ciepłe miejsce, aż kwiaty stracą kolor (staną się prawie białe).
W temperaturze około 35 stopni proces przebiega w czasie około 12 godzin, w temperaturze 45 stopni wystarczą 2 godziny. Posiadacze przypiecków, pieców i kominków dobrze wiedzą, skąd się bierze takie temperatury w maju.
Jeśli nie należysz do grona ogniowych szczęśliwców – wykorzystaj piekarnik, na upały nie ma co liczyć.
4. Wyjmij kwiaty ze słoja – w kontakcie z powietrzem natychmiast zbrązowieją.
Czuć już zapach karmelu.
5. Wysusz – gotowe.
Herbatka z kwiatka – jak stosować
Płaska łyżeczka na filiżankę napoju daje bursztynowy napar o charakterystycznym posmaku karmelu, bez goryczy. Herbatka zawiera garbniki w ilości zbliżonej do klasycznych, czarnych herbat chińskich.
Nie zawiera teiny.
Poprawia trawienie, relaksuje i co najważniejsze – reperuje wątrobę.
Zawarta w Lilaku syringina to aktywny składnik biochemiczny o udowodnionym działaniu hepatoprotekcyjnym, czyli ochronnym na miąższ wątroby.
Syringina ma też wielki potencjał leczniczy i polecana jest nawet przy marskości wątroby.
Herbatka z kwiatka – dlaczego warto
Pyszne i zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa zdrowia.
Nie lubię nikogo leczyć, uwielbiam uczyć, jak zapobiegać chorobom.
Wątroba to cud natury, geniusz oczyszczania i utrzymywania organizmu w równowadze i zdrowiu.
Zdrowa wątroba to również piękna skóra.
Każdy powinien kochać i rozpieszczać swoją wątrobę.
Pokochaj swoją wątrobę.
Palenie tytoniu również niszczy wątrobę.
Choroby skórne najczęściej wiążą się w niesprawną wątrobą.
https://herbiness.com/herbatka-z-kwiatka...ak-lilaka/
https://www.zielonabombonierka.pl/herbat...ow-lilaka/