29-01-2023, 10:33
Herbata Ziołowa-Clitoria Ternatea
Niebieska herbata (Chang Shu, fioletowa herbata, Anchan) to jeden z głównych produktów, z których słynie Tajlandia. Wielu słyszało o jego doskonałym smaku i dobroczynnych właściwościach.
Niebieska herbata oparta jest na kwiatach Clitoria Ternatea ,rodzaju storczyka rosnącego w Tajlandii.
Dzięki specjalnej technologii przetwarzania roślina ta wytwarza doskonały napój, który pomaga w walce z wieloma chorobami i dodaje energii na cały dzień.
Technologia zbierania Anchan.
Proces zbierania Clitoria następuje ściśle o świcie, kiedy kwiaty jeszcze się nie rozwinęły.
Zbieracz ręcznie oddziela kwiat z liśćmi od łodygi i dostarcza zebraną herbatę do suszenia i sortowania.
Suszenie to bardzo odpowiedzialny proces, który wymaga stałej kontroli, w przeciwnym razie możesz stracić wszystkie dobroczynne właściwości niebieskiej herbaty.
Przydatne właściwości niebieskiej herbaty:
*Niebieska herbata zawiera wiele przydatnych witamin (witamina C, witaminy z grupy B, witamina D , witamina K), a także niektóre minerały (żelazo i fosfor).
*Chang Shu jest naturalnym antydepresantem.
Picie tej herbaty działa uspokajająco na układ nerwowy, pomagając radzić sobie ze stresem.
*Poprawia wzrok.
Dobroczynne substancje zawarte w niebieskiej herbacie pomagają chronić i poprawiać wzrok.
Dotyczy to zwłaszcza osób, które spędzają dużo czasu przy komputerze.
Niebieska herbata pomaga wzmocnić naczynia krwionośne gałki ocznej, chroniąc wzrok przed negatywnym wpływem monitorów i smartfonów.
Zalecany również w przypadku jaskry i zaćmy.
*Fioletowa herbata ma właściwości tonizujące.
Filiżanka herbaty rano zapewni Ci dobry nastrój i energię na cały dzień.
*Pomaga poprawić pamięć i koncentrację.
*Niebieska herbata poprawia krążenie krwi w mózgu, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.
*Normalizuje ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach.
Chang Shu wzmacnia system odpornościowy.
Jak zaparzyć niebieską herbatę?
Technologia parzenia niebieskiej herbaty jest praktycznie taka sama jak w przypadku zwykłej czarnej herbaty.
Weź kilka łyżeczek kwiatów herbacianych i zalej je wrzątkiem.
Pozwól mu parzyć przez 5-10 minut i uzyskaj niesamowity napój o oryginalnym smaku i przyjemnym zapachu.
Możesz pić niebieską herbatę nie tylko na gorąco, ale także na zimno. Doskonale gasi pragnienie i tonizuje ciało.
Niebieska herbata z Tajlandii przypadnie do gustu wszystkim koneserom prawdziwej naturalnej herbaty, a Ty docenisz jej niezwykły niebieski kolor i oryginalny smak.
Napar i smak herbaty
Niebieską herbatę rozpoznacie na pierwszy rzut oka – kwiaty Clitorii są naturalnie niebieskie a po zalaniu ich gorącą wodą dają turkusowy napar.
Jego kolor zmienia się w zależności od poziomu pH płynu, herbata z Clitorii wzbogacona kilkoma kroplami cytryny zmienia swój kolor na bardzo ciemno fioletowy.
Smak herbaty jest opisywany jako naturalny, ziemisty i drzewny, podobny do smaku niektórych herbat zielonych.
Sposób przygotowania
Zalewamy 5 kwiatów Niebieskiej herbaty 200 ml wrzącej wody.
Zaparzamy przez 5-7 minut.
Odcedzona herbata jest gotowa do wypicia.
Zalecana ilość to 5 filiżanek dziennie.
źródło
źródło
źródlo
źródło
źródło