01-02-2023, 21:39
Cinnamomum Zeylanicum Blume
Powszechnie znany jako Cynamon Cejloński lub prawdziwy Cynamon, zyskał światową uwagę bardziej niż kiedykolwiek dzięki najnowszym dowodom naukowym na jego korzyści zdrowotne i zastosowania lecznicze.
Cynamon cejloński charakteryzuje się wyższym stężeniem dobroczynnych związków chemicznych, doskonałym smakiem i smakiem przy minimalnej zawartości szkodliwej kumaryny.
Nasze badania koncentrowały się na charakterystyce morfologicznej, wydajnościowej i biochemicznej największego Cinnamomum Zeylanicumplazmy zarodkowej na świecie.
Spośród 515 akcesorii scharakteryzowanych osobno dla składu chemicznego kory i liści za pomocą ekstraktów metanolowych, większość miała ponadprzeciętne wartości aldehydu cynamonowego i eugenolu w liściach.
Co ciekawe, ponad 70% próbek kory i ponad 90% próbek liści nie zawierało wykrywalnej ilości kumaryny.
Ogólna średnia zawartość kumaryny w metanolowych ekstraktach z kory i liści wynosiła odpowiednio 0,010 mg/g i 0,004 mg/g.
Zakrojone na dużą skalę chemiczne odciski palców potwierdziły wyższość Cynamonu cejlońskiego.
Po kompleksowej analizie uwzględniającej 25 różnych cech, zidentyfikowano 16 nadrzędnych genotypów jako materiał rodzicielski do natychmiastowych prób hodowlanych lub do wypuszczenia rolnikom po masowym rozmnożeniu.
https://www.sciencedirect.com/science/ar...7520314526
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8363100/
https://www.gotovim.ru/species/cinnamomum.shtml
Powszechnie znany jako Cynamon Cejloński lub prawdziwy Cynamon, zyskał światową uwagę bardziej niż kiedykolwiek dzięki najnowszym dowodom naukowym na jego korzyści zdrowotne i zastosowania lecznicze.
Cynamon cejloński charakteryzuje się wyższym stężeniem dobroczynnych związków chemicznych, doskonałym smakiem i smakiem przy minimalnej zawartości szkodliwej kumaryny.
Nasze badania koncentrowały się na charakterystyce morfologicznej, wydajnościowej i biochemicznej największego Cinnamomum Zeylanicumplazmy zarodkowej na świecie.
Spośród 515 akcesorii scharakteryzowanych osobno dla składu chemicznego kory i liści za pomocą ekstraktów metanolowych, większość miała ponadprzeciętne wartości aldehydu cynamonowego i eugenolu w liściach.
Co ciekawe, ponad 70% próbek kory i ponad 90% próbek liści nie zawierało wykrywalnej ilości kumaryny.
Ogólna średnia zawartość kumaryny w metanolowych ekstraktach z kory i liści wynosiła odpowiednio 0,010 mg/g i 0,004 mg/g.
Zakrojone na dużą skalę chemiczne odciski palców potwierdziły wyższość Cynamonu cejlońskiego.
Po kompleksowej analizie uwzględniającej 25 różnych cech, zidentyfikowano 16 nadrzędnych genotypów jako materiał rodzicielski do natychmiastowych prób hodowlanych lub do wypuszczenia rolnikom po masowym rozmnożeniu.
https://www.sciencedirect.com/science/ar...7520314526
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8363100/
https://www.gotovim.ru/species/cinnamomum.shtml