04-02-2023, 20:13
Najstarszy Miód na świecie
Miód jest produktem, który praktycznie się nie psuje.
Oczywiście nasze miody, szczególnie te z oznaczeniami: drahimski ChOG, kurpiowski ChOG, wrzosowy z Borów Dolnośląskich ChOG, z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto ChNP czy podkarpacki mód spadziowy ChNP mają określony termin przydatności do spożycia, jednak to wymóg formalny
Faktycznie dobry miód, który nie uległ zepsuciu, latami zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Badacze przekonali się o tym, gdy odkryli w grobowcu faraona Tutenchamona słoik z miodem liczący 3500 lat.
Po przebadaniu go, okazało się, że oczywiście, ulotnił się jego aromat, jednak gdyby go rozpuścić, jak najbardziej nadawałby się do spożycia.
Przez wiele lat ten przysmak władcy Egiptu uchodził za najstarszy miód na świecie, ale parę lat temu został on zdetronizowany przez Gruzinów.
Podczas budowania rurociągu naftowego Baku-Tbilisi-Ceyhan odkryto grobowiec kobiety, liczący ponad 5 tysięcy lat.
Wśród przedmiotów, w jakie wyposażono tę gruzińską księżniczkę (bo najprawdopodobniej była to księżniczka) znaleziono dzban miodu, mający 5500 lat!
Starożytni Gruzini, podobnie jak Egipcjanie, wkładali miód do grobów zmarłych, aby wyposażyć ich w ten sposób na ostatnią drogę.
Wiadomo także, że lud ten – jako pierwszy w kulinarnych dziejach ludzkości – dzielił miód na gatunki, osobno zbierając miód lipowy, osobno – jagodowy i z kwiatów rosnących na łąkach.
Ciekawe, prawda?
źródło
Miód jest produktem, który praktycznie się nie psuje.
Oczywiście nasze miody, szczególnie te z oznaczeniami: drahimski ChOG, kurpiowski ChOG, wrzosowy z Borów Dolnośląskich ChOG, z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny/Seinų/Lazdijų krašto ChNP czy podkarpacki mód spadziowy ChNP mają określony termin przydatności do spożycia, jednak to wymóg formalny
Faktycznie dobry miód, który nie uległ zepsuciu, latami zachowuje wszystkie swoje właściwości.
Badacze przekonali się o tym, gdy odkryli w grobowcu faraona Tutenchamona słoik z miodem liczący 3500 lat.
Po przebadaniu go, okazało się, że oczywiście, ulotnił się jego aromat, jednak gdyby go rozpuścić, jak najbardziej nadawałby się do spożycia.
Przez wiele lat ten przysmak władcy Egiptu uchodził za najstarszy miód na świecie, ale parę lat temu został on zdetronizowany przez Gruzinów.
Podczas budowania rurociągu naftowego Baku-Tbilisi-Ceyhan odkryto grobowiec kobiety, liczący ponad 5 tysięcy lat.
Wśród przedmiotów, w jakie wyposażono tę gruzińską księżniczkę (bo najprawdopodobniej była to księżniczka) znaleziono dzban miodu, mający 5500 lat!
Starożytni Gruzini, podobnie jak Egipcjanie, wkładali miód do grobów zmarłych, aby wyposażyć ich w ten sposób na ostatnią drogę.
Wiadomo także, że lud ten – jako pierwszy w kulinarnych dziejach ludzkości – dzielił miód na gatunki, osobno zbierając miód lipowy, osobno – jagodowy i z kwiatów rosnących na łąkach.
Ciekawe, prawda?
źródło