06-02-2023, 10:48
Miód Kasztanowy i jego niezwykły, gorzki smak
Zaskakujące?
A jednak.
Smak Miodu Kasztanowego jest wyraziście gorzko-słodki.
Posiada także fascynujący aromat - trochę skóry, trochę dymu…
Niektórzy twierdzą, że przypomina jesienne powietrze podczas spaceru przez las.
Gotowi, by poznać jego tajemnicę?
Jak powstaje miód kasztanowy?
Kasztanowiec należy do tej samej rodziny drzew, co Buki i Dęby.
Do Europy przywieziony został przez starożytnych Rzymian z królestwa Lidii, które znajdowało na obszarze dzisiejszej Turcji.
Obecnie rośnie głównie w południowej Europie, Azji i na Kaukazie.
Odmianę Kasztana Amerykańskiego znajdziemy w Ameryce Północnej na wybrzeżu Atlantyku.
Miód Kasztanowy to szczególny rodzaj Miodu Mieszanego.
Pozyskuje się go z dwóch gatunków Kasztanowca: Zwyczajnego i Kasztana Jadalnego.
Wykorzystywana jest zarówno jego Spadź jak i Nektar.
Najlepsze kasztany nie tylko na Placu Pigalle
Za ojczyznę wyjątkowego Miodu Kasztanowego uznaje się Włochy i Francję.
Jest on tutaj produkowany w ekologicznych pasiekach, a cały proces odbywa się według ściśle określonych norm jakościowych.
Starożytna rzymska legenda mówi, że nimfa Nea, towarzyszka bogini Diany, próbując uniknąć natrętnych zalotów boga Jowisza targnęła się na swoje życie.
Zasmucony Jowisz zamienił jej martwe ciało w piękne drzewo o bujnym liściach, pięknych kwiatach i niezwykle smacznych owocach, ukrytych w kłujących kolcach.
Przez tysiące lat Kasztany były głównym źródłem pożywienia, są bowiem nie tylko smaczne, ale i wartościowe. Zawierają ponad 10% cukru i 60% skrobi.
We Francji, a przede wszystkim we Włoszech, na początku jesieni, można spotkać wiele targów i festiwali poświęconych Kasztanowcowi.
Podczas włoskich festiwali można cieszyć się degustacją Kasztanów w zupach, makaronach, farszach, sałatkach, gulaszach i deserach.
Możemy np. skosztować ravioli z mąki kasztanowej czy kasztanowe ciasteczka biscottini di marroni, ale przede wszystkim niezwykłego Miodu Kasztanowego!
Właściwości smakowe i odżywcze
W smaku Miód Kasztanowy jest bardzo wyrazisty, gorzkawy, ostro ziołowy, przez co trudno pomylić go z innymi Miodami.
Można określić go jako balans słodyczy i goryczy.
Cechuje go również intensywny zapach Kwiatu Kasztanowca.
Posiada ciemny kolor, od brunatnego do prawie czarnego, czasem z bursztynowymi odcieniami.
Podobnie jak inne Miody spadziowe krystalizuje bardzo powoli, na długo zachowując swoje naturalne właściwości. Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego podobnie jak Tupelo i Miód Akacjowy to Miód odpowiedni dla diabetyków.
Zawiera dużą ilość soli mineralnych, takich jak mangan, miedź, żelazo, taniny, witaminy B i C oraz wysoką zawartość fruktozy, która jest odporna na krystalizację i wpływa na stosunkowo niską kwasowość tego Miodu.
Warto sięgnąć po Miód Kasztanowy
Miód Kasztanowy korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
Jest pomocny w walce z żylakami, a jego regularne spożywanie pomaga uregulować ciśnienie krwi.
Ma doskonałe działanie antyseptyczne.
Może być z powodzeniem stosowany w leczeniu ran, skaleczeń, otarć i oparzeń.
Podobnie jak większość ciemnych Miodów ma silne właściwości przeciwutleniające.
Skutecznie pomaga także w nerwicach oraz bezsenności.
W kuchni tę odmianę Miodu najbardziej doceniają Włosi, Francuzi, ale także Grecy i Szwajcarzy.
Doskonale sprawdza się w przypadku dojrzałych serów lub serów pleśniowych oraz dań mięsnych.
Miód Kasztanowy to ponadto obowiązkowy element prawdziwego włoskiego śniadania.
Mieszkaniec Parmy łączy go najczęściej z ricottą, strachchino i innymi dojrzałymi serami.
W Toskanii podawany jest natomiast z ciężkimi daniami mięsnymi lub kawałkami pecorino toscano oraz świeżymi gruszkami.
Dla Piemontu najlepsze połączenie to Miód Kasztanowy z ostrym serem pleśniowym, np. gorgonzolą.
Miód Kasztanowy nadaje się także doskonale do pieczenia oraz kremowych i jogurtowych deserów.
Włoskie gospodynie chętnie dodają go do lodów.
https://miodymanuka.pl/Manuka-miod-kasztanowy#miod