09-02-2023, 13:02
Dyniowa Korzenna Kawa
Kawa nietypowa na jesienne popołudnie?
To kawa z dynią.
Tak nie mylicie się.
Wystarczy zrobić puree z dyni, dodać kawę, mleko, wszystko zmiksować, doprawić do smaku i mamy najlepszy sposób na jesienną chandrę, odrobinę luksusu do ulubionego ciacha i lektury.
Zapraszam.
Dyniowa korzenna kawa
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
125 ml mleka kokosowego (może być zwykłe)
2 łyżki puree z dyni
1 łyżeczka stewii
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (np tej do piernika)
100 ml śmietany kremówki 30%
opcjonalnie suszone kwiaty nagietka i suszona dynia
Puree z dyni:
1 kg dyni
2 łyżki wody
Puree z dyni: dynię zetrzeć na tarce, dać do garnka razem z wodą i gotować tak długo aż się rozgotuje, a woda odparuje.
Od czasu do czasu mieszać.
Z tej porcji wyszły mi 2 szklanki puree.
Kawę zalać wrzącą wodą.
Wlać do miksera kawę, dodać dynię, przyprawę korzenną, stewię, ekstrakt i mleko kokosowe.
Ewentualnie doprawić do swojego smaku.
Zmiksować na gładką masę. Kremówkę ubić na sztywno.
Do szklanek wlać kawę, udekorować bitą śmietaną, posypać korzenną przyprawą, kwiatkami nagietka i suszoną dynią. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Jeśli dodacie kostki lodu będziecie mieć kawę na zimno.
https://www.mojkulinarnypamietnik.pl/201...-kawa.html