10-02-2023, 11:18
Nasturcja w kuchni
Praktycznie w kuchni można wykorzystać wszystkie części tej rośliny, poza korzeniem.
Zbiera się je w dowolnej fazie wzrostu rośliny.
Zarówno posiekane liście, jak i łodygi można wykorzystać np. do sałatek.
Kwiaty i pąki oraz nasiona są również użytkowymi częściami tej rośliny. Jest nie tylko dekoracyjna, jadalna, ale również ma spore walory zdrowotne.
Trzeba jednak przyznać, że nie każdemu jej smak odpowiada, ale może warto spróbować naszych propozycji kulinarnych.
Przetwory z nasturcji
Jednym z najczęściej przygotowywanych przetworów jest ocet nasturcjowy - prosty do wykonania, a jakże efektowny i aromatyczny.
Jak go zrobić? To nic trudnego.
Ocet nasturcjowy
garść kwiatów nasturcji (mogą być w różnych kolorach) i torebek nasiennych
ocet jabłkowy, alternatywnie biały ocet balsamiczny
Kwiaty i niedojrzałe owoce umieścić w szklanym naczyniu, powinny być luźno ułożone.
Dopełnić naczynie octem, ustaw na parapecie.
Co jakiś czas wstrząśnij naczyniem, żeby kwiaty nie wypływały na wierzch.
Po tygodniu ocet jest gotowy.
Wykorzystaj go w przeciągu roku.
Kwiaty usuń po 10 dniach lub kiedy przestanie je zakrywać ocet.
Wskazówka: ocet jabłkowy można zastąpić winem białym
Zastosowanie octu nasturcjowego:
jest świetny jako dodatek do przygotowania dressingu do sałatek
stosuje się go w kuracjach regulujących pracę jelit
do płukania gardła podczas infekcji
do pielęgnacji włosów (1:1 z wodą)
https://zielony-salonik.pl/blog/kwiaty-w...smaki.html
https://smaker.pl/przepisy-przetwory/prz...alnie.html
https://askthefoodgeek.com/nasturtium-vinegar/
https://urbanvegpatch.blogspot.com/2014/...tiums.html
https://culinaryblossom.com/nasturtium-caper-vinegar/