10-02-2023, 11:21
Prawdziwe Kapary pochodzą z krajów śródziemnomorskich i są to Kapary ususzone pączki kwiatowe Kapara, czyli rośliny z rodziny kaparowatych.
Są zielonkawe, w smaku gorzko-cierpkie, a nawet lekko ostre.
Alternatywą dla nich są polskie kapary, zwane także fałszywymi kaparami, a tak naprawdę to specjalnie przygotowane nasiona Nasturcji - Nasturcjowe Kapary.
Przepis nie dość, że tani, to jeszcze banalnie prosty.
Nasturcjowe kapary
1/2 szklanki octu 10%
1 szklanka wody
zielone nasiona Nasturcji
przyprawy: Ziele Angielskie, Liść Laurowy, Goździki, Pieprz Ziarnisty, Kora Cynamonu, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki soli
Umyte i odsączone nasiona przełożyć do słoika.
Przygotować zalewę z octu, soli, cukru i pozostałych przypraw, po zagotowaniu, gorącą zalewą zalać nasiona.
Słoiki pasteryzować przez 10-15 minut.
Wskazówka: Świeżo zebrane nasiona zalej na dobę solanką - podczas macerowania pozbędziesz się goryczki.
Skład solanki: 2 szklanki wody i 1/4 szklanki soli.
Zastosowanie kaparów z nasturcji:
jako dodatek do jaj na twardo
do dekoracji kanapek i zimnych półmisków, sałatek, past
pieczonych i smażonych mięs
do sosów dodawanych do ryb
do marynowanych ogórków i papryk
https://zielony-salonik.pl/blog/kwiaty-w...smaki.html