10-02-2023, 17:42
Szafran - najdroższa przyprawa świata pozyskiwana z ręcznie zbieranych kwiatowych słupków Krokusów.
Biorąc pod uwagę wielkość kwiatowych słupków Krokusów oraz czas ich kwitnienia i zbiór ręczny...
Jednak pomysłowość wielbicieli dobrego jedzenia jest nie do przecenienia.
Mieszkańcy Kaukazu znaleźli sposób na wykorzystanie innej rośliny, która jest prawie idealnym substytutem Szafranu. Aromat i właściwości tej cudownej rośliny zdecydowanie dorównują Szafranowi...
Gruzja to kraj, który szczególnie docenia walory smakowe i zapachowe tej bardzo popularnej, lecz kulinarnie niedocenionej w Polsce rośliny.
I kto by pomyślał, że mowa o Aksamitce?!
To właśnie kwiat Aksamitki po wysuszeniu nosi dumne miano Szafranu Imeretyńskiego (od nazwy Imeretii - gruzińskiej krainy) i jest sprzedawany na targach gruzińskich jako Szafran
Szafran Imeretyński to zmielone kwiaty Aksamitki
Szafran Imeretyński nie jest przyprawą pozyskiwaną z Krokusów).
Szafran Imeretyński pełni rolę naturalnego barwnika, w krajach Kaukazu używany zarówno do potraw mięsnych, rybnych, jak i warzywnych.
Stanowi także podstawowy dodatek do gruzińskich sosów orzechowych (sacivi).
Smak gruzińskiego "szafranu" opisywany jest jako ziołowy z lekką nutą owocową.
Kraj pochodzenia: Gruzja
Aromat Szafranu Imeretyńskiego jest charakterystyczny, korzenno-kwiatowy, mocny, a jednocześnie subtelny i delikatny, z owocowymi tonami.
Przyprawa ta ma również silne właściwości barwiące, potrawy z dodatkiem Szafranu Imeretyńskiego nabierają żółtego koloru.
Jest to mocna przyprawa, dlatego Szafranu Imeretyńskiego należy używać bardzo ostrożnie, w małych dawkach.
Dobrze znosi wysoką temperaturę, nie tracąc przy tym walorów smakowych.
Imeretyński Szafran jest nieodzowną przyprawą w kuchni gruzińskiej.
Jest obowiązkowym składnikiem takich potraw jak charcho, satsivi, czichirtma.
Wchodzi on również w skład przyprawy narodowej, chmeli suneli.
W Gruzji Szafran stosuje się do dań mięsnych, drobiowych i rybnych, dodaje się go również do sosów, które zyskują bardzo ostry smak, łączy się go z orzechami włoskimi w sosach.
Szafran stosuje się w potrawach z ryżu; klasyczna wersja jest używana do uzbeckiego pilawu.
Szafran można również dodawać do zup, fasoli i warzyw.
Całe suszone pąki nagietka można dodawać do oleju lub octu w celu nadania smaku lub do marynat, w których marynuje się warzywa.
Imeretyńskie kwiaty Szafranu zalane wodą lub mlekiem można dodawać do bulionów, sosów i wypieków.
Płatki Szafranu Imeretyńskiego można zaparzać i pić jako herbatę.
Olejek eteryczny z Szafranu Imeretyńskiego jest wykorzystywany w przemyśle gorzelniczym.
Świeże liście Nagietka Szafranowego są również wykorzystywane do celów kulinarnych.
Dodaje się je do sałatek, marynat i octów warzywnych, gulaszy ryżowych i warzywnych.
Szafran Imeretyjski może być używany do aromatyzowania i barwienia napojów alkoholowych i bezalkoholowych, lodów, cukierków, puddingów i ciast.
Ogólnie rzecz biorąc, Szafran Imeretyński ma zdolność do zmiany smaku i aromatu potrawy tak drastycznie, dodając do niej jasne i pikantne nuty, że może być używany do tworzenia kulinarnych arcydzieł ze zwykłych produktów.
Nie należy próbować zastępować Szafranu Kurkumą, Szafranem Krokusowym lub Krokoszem Barwierskim.
Są to różne przyprawy, które mają swoje indywidualne zastosowania i nadają potrawie inny smak, aromat i inny odcień koloru.
https://wailz.pl/product/szafran-imeretynski/