Bluszczyk-Glechoma
#9

   
Kurdybankowe propozycje:
Można go oczywiście suszyć, ale trzeba ten proces przeprowadzać szybko, suszenie w naturalnym powietrzu pozbawia go części związków, bo proces trwa zbyt długo. 
Najlepiej Kurdybanek suszyć w temperaturze 40 st. C (uwaga na olejki eteryczne), co wskazuje na konieczność użycia piecyka z termostatem i uchylone drzwiczki. 
Suszony Kurdybanek będzie doskonałym dodatkiem do doprawiania zup, gulaszy warzywnych. 
Pewnie również mięs, ale nie jestem specjalistką w tym zakresie.
Ważne: Zbieraj Kurdybanek z miejsc nasłonecznionych, ma najwięcej związków. 
Jego liście będą lekko czerwieniejące.

Masło Kurdybankowe
1 kostka masła o wysokiej zawartości masła – 80%
szklanka pociętego Kurdybanka, razem z łodyżkami

Olejki eteryczne najlepiej rozpuszczają się w tłuszczach, dlatego napary warto robić na mleku (zawiera tłuszcz), pod przykryciem i wypijać od razu ciepłe. 
Zrobiłam kilka przykładów wykorzystania Kurdybanka. 
Najpierw moje ukochane, niezwykle aromatyczne masło klarowane z udziałem tego ziela. 
Przepis na niego znajdziesz w artykule o maśle Szałwiowym. 
https://ziolowawyspa.pl/maslo-szalwiowe/
Aby nie stracić wartości Kurdybanka w maśle używam go do smarowania kromek i dodaję łyżeczkę do zupy, kaszy – już na talerzu.
https://ziolowawyspa.pl/bluszczyk-kurdybanek-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości