Kozieradka -Trigonella
#13

   
   
Herbata Ziołowa-Kozieradka
Egipska Żółta Herbata Helba z Kozieradki
Co to jest Herbata Helba?
Herbata Helba jest popularna na całym świecie, a w każdym kraju nazywana jest inaczej. 
W tłumaczeniu z łaciny oznacza „Greckie Siano”, ale znane są również jego inne nazwy: Szambala, Przekrzywiony Kapelusz, Trawa Fenigrekova, Koniczyna, Kozieradka Siana, Cierń Wielbłąda.
Wielu z nas prawdopodobnie zna samą nazwę zioła Kozieradka

Ojczyzną Helby jest Tybet.
Z biegiem czasu roślina Helba została sprowadzona na Wschód i do Europy, a dziś uprawiana jest w wielu krajach świata.
Kozieradka (Helba) to roślina z rodziny motylkowatych.
Na wysokości może osiągnąć 70 centymetrów, duże kwiaty z reguły są żółte.
Największą wartość mają nasiona Helby, które wizualnie przypominają fasolę i mają pikantny, niezrównany aromat.
Starożytni Egipcjanie używali Kozieradki do leczenia oparzeń i ran, wywoływania porodów, a nawet balsamowania mumii.
Arabowie i Chińczycy używali rośliny Helba jako skutecznego środka na gorączkę, kolkę nerkową, przepuklinę, bóle mięśni, choroby kobiece i impotencję.

W dzisiejszych czasach ta wspaniała roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie, ale także w kosmetologii. Dziewczyny stosujące olejek Helba do celów kosmetycznych zauważają wzmocnienie i porost włosów, zniknięcie łupieżu i oczyszczenie skóry.
A najczęstszą nazwą jest Egipska Żółta herbata.
Jest zarówno doskonałą przyprawą, jak i lekarstwem.

Skład, wartość odżywcza Herbaty Helba
Herbata Helba to prawdziwy magazyn witamin i minerałów.
Zawarte w napoju składniki sprawiają, że jest on niezwykle korzystny dla zdrowia.
Herbata zawiera cenne dla organizmu pierwiastki, takie jak magnez, potas, wapń, sód, cynk, żelazo, siarka i wiele innych. Wysoka zawartość enzymów, garbników, aminokwasów, olejków eterycznych, polisacharydów, fenolokwasów, flawonoidów, witamin A, B, C, D, PP sprawia, że Herbata z Greckich Nasion Kozieradki jest prawdziwym eliksirem zdrowia. 
W Helbie jest też kwas foliowy.
Skład herbaty Helba jest bardzo podobny do oleju rybnego.
Jedna filiżanka napoju zawiera tylko 12 kalorii.

Egipska żółta herbata Helba.
Jak warzyć
Ta herbata nie jest parzona w sposób, w jaki zwykle parzymy jakąkolwiek herbatę.
Nie należy go parzyć, ale gotować!
Same nasiona Helby mają kolor musztardy, dlatego herbata zmienia kolor na żółty.
Zanim zaczniesz warzyć, przygotuj nasiona: opłucz, przełóż na papier, wysusz przez dwa dni lub po prostu usmaż na patelni bez dodawania oleju.
Następnie możesz użyć młynka do kawy. I możesz to wykorzystać w ten sposób.

Suche nasiona Helby zalać wodą (2 łyżeczki na 200 ml) i gotować 7-8 minut na małym ogniu.
Przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 10 minut.
To wszystko.
Możesz pić herbatę.
Pamiętaj, że nie jest to całkiem zwyczajna herbata, dlatego nie powinieneś jej pić w dużych ilościach.
Postępuj zgodnie z dawką, wystarczy jedna filiżanka, aby herbata Helba wykazała swoje właściwości lecznicze.

Ciekawa jest paleta Herbaty
Aromat jest wyjątkowy.
Dla jednych jego cierpki, a zarazem łagodny smak kojarzy się z orientalnymi przyprawami, dla innych z pikantnym serem lub grzybami.
Aby poprawić smak herbaty, możesz dodać do niej Kminek, Cynamon, Kurkumę, Kardamon, skórkę z cytryny, mleko, miód. I możesz wypić kęs z daktylami.
Źródło: https://irinazaytseva.ru/chaj-xelba-leka...eznej.html
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości