20-02-2023, 20:15
Starożytna klamra do paska Electrum w kształcie Gorgoneionu
W starożytnej Grecji jednym z najbardziej popularnych symboli był Gorgoneion, symbolizowana głowa odrażającej postaci kobiecej z wężami zamiast włosów.
Medaliony i ornamenty z Gorgoneionu odkryto już w VIII wieku pne (niektórzy archeolodzy twierdzą nawet, że projekt pochodzi z XV-wiecznej minojskiej Krety).
Wydaje się, że najwcześniejsze greckie gorgoneony miały charakter apotropeiczny — groteskowe twarze miały odpierać zło i złowrogie wpływy.
Homer czyni kilka odniesień do głowy Gorgony (w rzeczywistości pisze tylko o odciętej głowie - nigdy o całej Gorgonie). Moje ulubione wersety dotyczące makabrycznego oblicza pojawiają się w Odysei, kiedy Odyseusz zostaje przytłoczony okropnościami podziemnego świata i ucieka z powrotem do świata życia:
I powinienem był zobaczyć jeszcze innych z nich, którzy odeszli wcześniej, których wolałbym zobaczyć - Tezeusza i Pirithousa, chwalebne dzieci bogów, ale tyle tysięcy duchów otoczyło mnie i wydało tak przerażające krzyki, że wpadłem w panikę aby Prozerpina nie wysłała z domu Hadesa głowy tego okropnego potwora Gorgona.
W mitologii grecko-rzymskiej głowa Gorgony (przymocowana do Gorgony lub nie) mogła zamienić patrzącego na nią w kamień.
Historia Perseusza i Meduzy wyjaśnia pochodzenie Gorgony i opisuje okoliczności jej ścięcia.
Kiedy Perseusz zdobył księżniczkę, podarował głowę swojemu ojcu i Atenie - w ten sposób głowa Gorgony była symbolem boskiej mocy magicznej.
Zarówno Zeus, jak i Atena byli często przedstawiani z upiorną głową na napierśnikach.