03-03-2023, 00:29
Ciekawostki
Żywokost znany był już w starożytności jako roślina lecznicza mająca cudowną moc, zalecały go księgi zielarskie do leczenia krwioplucia, sińców, ran i złamań.
Symphytum tak nazwano w średniowieczu żywokost i rośliny stosowane w leczeniu ran i złamań.
Symphyo po grecku tłumaczy się – zrastam się.
Polska nazwa Żywokost wywodzi się od słów „żywi kość”.
Żywokost to roślina miododajna.
Do nektaru znajdującego się na dnie kwiatowym dostają się wyłącznie owady o długim aparacie gębowym.
Trzmiele nie mogąc się dostać do nektaru wygryzają otwory i podbierają w ten sposób smakołyk.
Dzięki temu i inne owady korzystają z nektaru żywokostu.
Świeże liście mają wysoką zawartość białka o wysokiej jakości i wartości odżywczej porównywalnej z białkiem zwierzęcym, i choć stwierdzono w badaniach szkodliwość tej rośliny, w wielu krajach młode liście jedzone są na surowo lub gotowane (jak szpinak lub szparagi) choć są śluzowate i niesmaczne.
Przyrządza się z nich zupy, a suszone służą do parzenia „herbaty”.
Pieczone korzenie używane są wraz z korzeniem Mniszka i Cykorii do wyrobu substytutu kawy.
W Szwajcarii piecze się liście w cieście, a w Austrii liście suszone dodawane były do wyrobów tytoniowych.
Wyrabiano też z korzeni dżem jako doskonały lek w nieżytach górnych dróg oddechowych i suchym kaszlu.
Tkaniny gotowane w wywarze z liści uzyskują jasnobrązową barwę.
Liści używano jako materiał do pakowania.
Żywokost jako pasza posiada od 15 – 30 % białka w suchej masie podobnie jak rośliny motylkowe.
Ziele stosowane jest w wielu krajach jako dodatek do pasz dla zwierząt domowych.
Stosowano go też do karmy młodych zwierząt celem pobudzenia ich wzrostu, a do karmy drobiu celem wybarwienia żółtek jaj i zwiększenia nośności.
Inne zastosowania
Z pewnością warto wykorzystać Żywokost Lekarski do produkcji naturalnych nawozów, a więc pospolitej gnojówki.
Zazwyczaj uzyskujemy ją z ziela Pokrzywy, ale warto skorzystać także z Żywokostu lekarskiego, który zawiera potas, fosfor, a także azot.
Warto zaznaczyć, że roślina z głębokim systemem korzeniowym akumuluje składniki odżywcze, znajdujące się w głębszych warstwach podłoża.
Żywokost Lekarski nadaje się do nawożenia wielu roślin, zarówno warzyw, jak i kwitnących roślin.
Dobrze wpływa na pomidory, tak więc warto go wykorzystać w uprawie pomidora jako nawóz czy też ściółka.
Podsumowując Żywokost lekarski służy do ochrony roślin, podwyższenia ich odporności , a także nawożenia
źródło
Żywokost znany był już w starożytności jako roślina lecznicza mająca cudowną moc, zalecały go księgi zielarskie do leczenia krwioplucia, sińców, ran i złamań.
Symphytum tak nazwano w średniowieczu żywokost i rośliny stosowane w leczeniu ran i złamań.
Symphyo po grecku tłumaczy się – zrastam się.
Polska nazwa Żywokost wywodzi się od słów „żywi kość”.
Żywokost to roślina miododajna.
Do nektaru znajdującego się na dnie kwiatowym dostają się wyłącznie owady o długim aparacie gębowym.
Trzmiele nie mogąc się dostać do nektaru wygryzają otwory i podbierają w ten sposób smakołyk.
Dzięki temu i inne owady korzystają z nektaru żywokostu.
Świeże liście mają wysoką zawartość białka o wysokiej jakości i wartości odżywczej porównywalnej z białkiem zwierzęcym, i choć stwierdzono w badaniach szkodliwość tej rośliny, w wielu krajach młode liście jedzone są na surowo lub gotowane (jak szpinak lub szparagi) choć są śluzowate i niesmaczne.
Przyrządza się z nich zupy, a suszone służą do parzenia „herbaty”.
Pieczone korzenie używane są wraz z korzeniem Mniszka i Cykorii do wyrobu substytutu kawy.
W Szwajcarii piecze się liście w cieście, a w Austrii liście suszone dodawane były do wyrobów tytoniowych.
Wyrabiano też z korzeni dżem jako doskonały lek w nieżytach górnych dróg oddechowych i suchym kaszlu.
Tkaniny gotowane w wywarze z liści uzyskują jasnobrązową barwę.
Liści używano jako materiał do pakowania.
Żywokost jako pasza posiada od 15 – 30 % białka w suchej masie podobnie jak rośliny motylkowe.
Ziele stosowane jest w wielu krajach jako dodatek do pasz dla zwierząt domowych.
Stosowano go też do karmy młodych zwierząt celem pobudzenia ich wzrostu, a do karmy drobiu celem wybarwienia żółtek jaj i zwiększenia nośności.
Inne zastosowania
Z pewnością warto wykorzystać Żywokost Lekarski do produkcji naturalnych nawozów, a więc pospolitej gnojówki.
Zazwyczaj uzyskujemy ją z ziela Pokrzywy, ale warto skorzystać także z Żywokostu lekarskiego, który zawiera potas, fosfor, a także azot.
Warto zaznaczyć, że roślina z głębokim systemem korzeniowym akumuluje składniki odżywcze, znajdujące się w głębszych warstwach podłoża.
Żywokost Lekarski nadaje się do nawożenia wielu roślin, zarówno warzyw, jak i kwitnących roślin.
Dobrze wpływa na pomidory, tak więc warto go wykorzystać w uprawie pomidora jako nawóz czy też ściółka.
Podsumowując Żywokost lekarski służy do ochrony roślin, podwyższenia ich odporności , a także nawożenia
źródło