14-03-2023, 10:00
http://dobrytarot.pl/attachment.php?aid=1091
Nalewka z kwiatów Lipy
Składniki
2 szklanki płynnego, Lipowego Miodu
2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
2 Goździki
1,5 szklanki kwiatów Lipy
1 Limonka
1/2 Cytryny
Sposób przygotowania
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia Lip przygotowujemy miodówkę:
zagotowujemy 2 szklanki wody z Goździkami, wodę studzimy, dodajemy Miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem.
Następnie dodajemy kwiaty Lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki.
Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie.
Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo.
Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu.
Odstawiamy na 2 dni.
Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z Limonki i Cytryny.
Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania.
Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką.
Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.
Autor
Anna Wrońska
źródło
Nalewka z kwiatów Lipy
Składniki
2 szklanki płynnego, Lipowego Miodu
2 szklanki i 50 ml spirytusu (96%)
2 Goździki
1,5 szklanki kwiatów Lipy
1 Limonka
1/2 Cytryny
Sposób przygotowania
Na 3 tygodnie przed okresem kwitnienia Lip przygotowujemy miodówkę:
zagotowujemy 2 szklanki wody z Goździkami, wodę studzimy, dodajemy Miód, mieszamy, wlewamy 2 szklanki spirytusu i jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Przelewamy do słoja, szczelnie zamykamy, odstawiamy na 3 tygodnie, co 3-4 dni wstrząsając słojem.
Następnie dodajemy kwiaty Lipy, odstawiamy nalewkę na 2 tygodnie w ciemne, chłodne miejsce.
Potem zlewamy przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, przelewamy do butelki.
Limonkę szorujemy namydloną szczoteczką, płuczemy w gorącej wodzie.
Z połowy owocu cieniutko obieramy skórkę, dokładnie usuwając białe albedo.
Skórkę wkładamy do czystego małego słoiczka i zalewamy 50 ml spirytusu.
Odstawiamy na 2 dni.
Odmierzamy 2 łyżeczki powstałego ekstraktu i dodajemy go do nalewki wraz z przesączonymi przez gazę sokami z Limonki i Cytryny.
Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 3 tygodnie do sklarowania.
Następnie zlewamy nalewkę znad osadu, osad filtrujemy, łączymy z wcześniej otrzymaną nalewką.
Lipówka powinna dojrzewać co najmniej 6 miesięcy w chłodnym miejscu.
Autor
Anna Wrońska
źródło