#38

Syrop z kwiatów Lipy i Mięty
Składniki : 80-100 g świeżych samych kwiatów Lipy (bez listków)
1 l wody
1 kg cukru
sok z jednej dużej Cytryny
20 szt świeżych, młodych listków Mięty
Wykonanie:
Przygotować syrop z wody i cukru i wrzącym zalać zioła tak, by w całości były zalane syropem.
Przykryć czysta ściereczką i odstawić na 2-3 dni.
Codziennie syrop powoli przemieszać drewnianą łyżką.
Po tym czasie syrop przecedzić i zlać do słoiczków, a następnie spasteryzować.
Na bieżące potrzeby nie trzeba go pasteryzować, ale wtedy przechowywać w lodówce.
Można dodać więcej kwiatów Lipy i listków Mięty w celu uzyskania syropu o bardziej intensywnym smaku i zapachu.
Syropu używać do herbaty, deserów, pieczonej na ruszcie piersi z kurczaka.
https://dammera.pl/pomorskie-centrum-ogr...a-mill,587

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości