08-02-2015, 17:28
Clam chowder, czyli amerykańska zupa rybaków
Clam chowder kojarzony był bardzo długo w Stanach Zjednoczonych jako typowo postna potrawa, idealna alternatywa dla dań mięsnych – zwłaszcza w piątek.
Dziś ten pyszny krem z mięczaków ma tak wiele wariacji jak wiele jest stanów w USA.
Od najbardziej tradycyjnej wersji z Nowej Anglii, zaprawionej jedynie cebulą, ziemniakami i grzankami, po wykwintne wersje z Kalifornii, będące wariacją na temat owoców morza, warzyw i mięs.
Miasto Kobiet przedstawia błyskawiczną wersję przepisu na clam chowder.
Składniki:
-1/2 kg gotowanych małży (mogą być z puszki)
-4 ziemniaki pokrojone w kostkę
-1 cebula (drobno posiekana)
-1/2 l mleka
-1 szklanka śmietany
-3 łyżki mąki
-przyprawy (sól, pieprz, opcjonalnie bazylia, oregano, można też podawać z sosem Worcester)
-4 plastry podsmażonego na maśle bekonu (do dekoracji)
-grzanki lub groszek ptysiowy
W wywarze z małż gotujemy ziemniaki do chwili, gdy staną się miękkie.
Następnie dodajemy małże, 2 szklanki mleka i śmietanę.
Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka i dodajemy do zupy ciągle mieszając tak, aby zgęstniała.
Dodajemy do smaku przyprawy. Całość można zmiksować.
Dekorujemy bekonem i grzankami lub groszkiem ptysiowym.
źródło