DAGAZ
Tradycyjne znaczenie: dzień.
Nazwa tej Runy nie stanowi problemu: słowa „daeg”, „dag” i „Tag”, oznaczające „dzień”, pochodzą od tego samego rdzenia co „Dagaz”.
Sama Runa jest związana albo z początkiem nowego dnia, albo z południem, kiedy słońce przechodzi przez najwyższy punkt swojej dziennej ścieżki.

DAGAZ można uznać za dodatek do JERA
Obie te Runy związane są z rachunkiem czasu: JERA-z podziałem roku, a DAGAZz podziałem dnia.
Jeśli ułożysz Runy Futhark w kółko, wtedy DAGAZ będzie dokładnie przeciwny do JERA, a ponieważ JERA jest związana ze środkiem zimy i przesileniem zimowym, to DAGAZ odpowiada przesileniu letniemu.
W dniu przesilenia letniego słońce osiąga najwyższy punkt na swojej rocznej drodze, po czym dni zaczynają się skracać.
W mitologii zjawisko to jest odzwierciedlone jako śmierć Baldera - podstawowa przyczyna Śmierci bogów.

Tak więc DAGAZ, podobnie jak JERA, jest Runą zmian.
Ale jeśli JERA jak wspomniano powyżej, symbolizuje płynne zmiany, to DAGAZ jest Runą katastrofalnego wstrząsu.
Osiągając punkt nasycenia, energia natychmiast zamienia się w swoje przeciwieństwo.
Negatywnym aspektem DAGAZ jest reakcja Ragnarök
Według mitu Śmierć bogów poprzedzi Fimbulvetr, ostra zima, która potrwa trzy lata.

Runa DAGAZ zawiera wiele znaczeń.
Symbolizuje koniec pewnej ery i początek nowego cyklu.
Jest jak katalizator, który powoduje zmiany, ale sam pozostaje niezmieniony.
DAGAZ jest pośrednikiem między światłem a ciemnością, przesyła energię w obu kierunkach, ale nie jest zaangażowany ani w jedną, ani w drugą.
https://mooncatmagic.com/teoriya/207/tra...ka/1294/15

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości