08-07-2023, 15:10
Zupa szczawiowa
Składniki:
500 g surowych żeberek wieprzowych
500 g świeżego szczawiu
1 średnia marchew
1 średni korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
kawałek młodego pora
2 litry wody
4 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka mąki pszennej
zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli
ziemniaki gotowane w całości
jajka gotowane na twardo
siekany szczypiorek lub koperek
Przygotowanie:
W dużym garnku umieść umyte mięso.
Dodać obraną marchew oraz pietruszkę, kawałek pora i selera.
Na koniec dodać też zioła.
Wlać 2 litry wody.
Garnek przykryć przykrywką.
Zupę zagotować i zmniejszyć moc.
Gotować rosół przez 1,5 godz. bez odkrywania przykrywki.
Łyżką cedzakową wyłowić wszystkie składniki zupy.
Marchewkę pokroić w kosteczkę.
Do garnka z czystym rosołem włożyć mięso oraz kawałki marchewki.
Dodać posiekany szczaw.
W małej miseczce umieścić cztery łyżki gęstej i kwaśnej śmietany.
Dodać łyżeczkę mąki pszennej i zamieszać.
Chochlą wlać do miseczki odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę.
Całość przelać od razu do garnka i zamieszać zupę szczawiową.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/