11-07-2023, 01:27
Zupa z sałaty masłowej i endywii
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 główka endywii
1 cebula
kawałek pora
3 ząbki czosnku
30 dag ziemniaków
4-5 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
biały pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1,5 litra bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Ziemniaki, pora i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 30 min.
Umytą i osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy.
Gotować wszystko razem jeszcze 10 min.
Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Przesmażyć ma maśle na patelni kromki tostowe, pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem.
Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkowymi grzankami i udekorować listkami sałaty.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/