Oryza-Ryż
#2

   
Oryza Sativa
Oryza Sativa, powszechnie znana jako Ryż, to gatunek rośliny najczęściej określany w języku angielskim jako ryż .
Jest to rodzaj Ryżu hodowlanego, którego odmiany są najbardziej rozpowszechnione na całym świecie i został po raz pierwszy udomowiony w dorzeczu rzeki Jangcy w Chinach 13 500 do 8 200 lat temu.
Oryza Sativa należy do rodzaju Oryza z rodziny traw Poaceae .
Gatunek ma wyprostowaną i mocną lub smukłą łodygę, która dorasta do 80-120 cm wysokości, ma gładką powierzchnię.
Liść jest lancetowaty o długości 15-30 cm i wyrasta z języczka o długości od 10 do 20 milimetrów
Występowanie:
Rodzaj Oryza obejmuje około 21-25 gatunków.
Ryż Seta prawdopodobnie pochodzi od dzikiego gatunku Oryza Rufipogon, który pochodzi z subkontynentu indyjskiego.
Jest starożytną uprawą kulturową, uprawiano ją w Chinach już 5000 lat temu, dziś uprawia się ją głównie w tropikach i subtropikach niemal całego świata, można ją również uprawiać (np. Teneryfa, południowa Brazylia, środkowe Chile). Największymi producentami ryżu są kraje Azji Południowo-Wschodniej (od Indii po Chiny).
W przeszłości (lata 50. i koniec ubiegłego wieku) uprawiano ją eksperymentalnie, np. na południowych Morawach czy na Wyspie Żytniej na Słowacji.
Ekologia:
Pierwotnie roślina tropikalnych mokradeł ze stojącą lub lekko płynącą wodą.
Wymaga, zwłaszcza na początku wzrostu, bardzo dużej wilgoci, żyznej gleby oraz wysokich temperatur wiosenno-letnich.
Pola ryżowe to poziomo ułożone obszary dobrze uprawianej i nawożonej gleby, otoczone niskimi groblami, zalane wodą zwykle do wysokości 5–15 cm.
Na zboczach pola są zabudowane jedno nad drugim i połączone ze sobą kanałami, które bardzo powolnym strumieniem doprowadzają wodę z wysoko położonych źródeł do niżej położonych pól.
Ryż wysiewa się bezpośrednio na polu lub wstępnie hoduje sadzonki o średnicy 20–30 cm, które następnie sadzi się na przygotowanym polu.
Pole pozostawia się do wyschnięcia przed zbiorami.
W sprzyjających warunkach można ją zbierać dwa razy w roku.
Opis:
Roślina jednoroczna, gęsto kępkowa, dorastająca do 1–1,5 m wysokości.
Ma masywny system korzeniowy z licznymi gałęziami.
Łodygi są proste, okrągłe, puste w środku, gładkie, bogato ulistnione.
Liście wyrastają naprzemiennie z kolan łodyg, są płaskie, do 60 cm długości i 1,5 cm szerokości, szorstkie na brzegach, z długimi pochewkami i podłużnymi żyłkami.
Kwiatostan to wiecha złożona z jednokwiatowych kłosków.
Wiechy dorastają do 30 cm, są wąskie, opadające po kwitnieniu.
Kwiat na krótkim wrzecionie pokryty jest pięciożyłkowym, gęsto owłosionym lub zaszczepionym przylistkiem.
Składa się z sześciu pręcików i jednołuskowego górnego jądra pokrytego dwiema pieluchami z blizną po piórze podzieloną na dwie części.
Owocem jest spłaszczone ziarno, ciasno owinięte w przylistki, z czerwonawo-brązową owocnią.
Zwykle ma 5–14 mm długości i 1,9–3,7 mm szerokości.
Zastosowanie:
Ziarno ryżu zawiera około 70-80% skrobi, 8-12% białka, 2,4% tłuszczu, 10% błonnika i 4-5% substancji mineralnych zawierających mikroelementy, głównie fosfor, potas i magnez, a także niewielką ilość selenu, także witaminy B1, B2 i B3.
Jest najważniejszym zbożem na świecie, stanowi główne pożywienie około 1/4 światowej populacji.
Do największych producentów należą Chiny, Indie, Indonezja, Bangladesz, Wietnam, Birma i Tajlandia, ale tylko około 6% światowej produkcji ryżu jest przedmiotem handlu międzynarodowego. Największymi eksporterami są Tajlandia, Wietnam i USA.
Zboża są używane albo niełuskane, albo łuskane, albo przygotowuje się z nich mąkę ryżową przez mielenie.
Ryż poddaje się również fermentacji i robi się z niego napoje alkoholowe, takie jak arak, piwo ryżowe czy wino; bibułka papierosowa jest wytwarzana ze słomy ryżowej.
Ryż niełuskany może być ważnym składnikiem żywienia medycznego.
Stabilizuje poziom cukru we krwi, dlatego jest bardzo odpowiednim pokarmem dla diabetyków.
Regularnie spożywany u pacjentów z nadciśnieniem nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Obniża zawartość cholesterolu we krwi.
Działa profilaktycznie, ale także leczniczo przeciw wapniowej kamicy nerkowej.
Regularne spożywanie Ryżu poprawia stan pacjentów cierpiących na łuszczycę.
Odwar z Ryżu łuskanego zatrzymuje biegunkę i jest odpowiedni przy nieżycie żołądka i jelit, przy wysokich temperaturach i różnych stanach zapalnych organizmu.
Stosowana zewnętrznie skrobia Ryżowa zmniejsza podrażnienia skóry i poprawia jej wysuszenie.
Znaczenie gospodarcze ma również Ryż Afrykański-Oryza Glaberrima Staud, zwany czasem również Ryżem Czerwonym, który uprawiany jest w dorzeczu Nigru .
Uwaga:
wieloletnia uprawa Ryżu zaowocowała powstaniem dużej liczby odmian różniących się wzrostem, kształtem i wielkością ziarna, a także wymaganiami co do warunków uprawy
Są też gatunki, które można uprawiać na większych wysokościach, niektóre mają mniejsze wymagania dotyczące nawadniania w okresie wegetacyjnym
https://botany.cz/cs/oryza-sativa/
https://en.wikipedia.org/wiki/Oryza_sativa

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Oryza-Ryż - przez Krystyna - 13-07-2023, 16:35
RE: Ryż - przez Krystyna - 13-07-2023, 18:06
RE: Oryza-Ryż - przez Krystyna - 13-07-2023, 20:32



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości