16-07-2023, 23:59
Krupnik - tradycyjny przepis na polską zupę
Jedna treściwa miska tej wspaniałej zupy, zdecydowanie zaspokoi nie jednego głodomora.
Krupnik to zupa tradycyjnie polska, każdy ma swój ulubiony przepis.
Trzeba uważać żeby nie przesadzić z ilością kaszy, bo wiadomo że zawszę jej objętość w zupie się zwiększa, nigdy nie miałam przypadku aby łyżka stała na sztywno, ale bywało już że kaszy było sporo.
Zawsze dodaje kaszę jęczmienną, taką drobniutką jest najsmaczniejsza.
Jak już kasza się ugotuje sprawia że zupa staje się bardziej gęsta i kleista.
Obowiązkowa jest duża ilość warzyw!
Marchewka, seler, korzeń pietruchy oraz ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Składniki:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
3 ziemniaki
1/4 selera
mały por, biała część
200 g kaszy jęczmiennej Młyn Kopytowa
listek laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
świeża natka pietruszki
1/4 pęczka świeżego koperku
1/2 małej cebulki
Przygotowanie:
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie zalewamy 2 litrami zimnej wody
Ziemniaki kroimy w kostkę
Po tym czasie dodajemy pokrojone w małe kawałki warzywa, część warzyw można zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Tylko por wkładamy w całości a po ugotowaniu wyrzucamy
Po 15 minutach dodajemy przepłukaną na sicie kaszę
Gotujemy do miękkości kaszy
Na patelni podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulę i podsmażamy ją bez dodatku tłuszczu, ma lekko zbrązowieć
Wkładamy cebulkę do zupy
Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki oraz koperkiem
Podajemy z podsmażoną na maśle bułką paryską
http://jakpaczekwmasle.blogspot.com/2015...olska.html