17-07-2023, 10:48
Obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
Żółty to zdecydowanie kolor lata.
To kolor ciepły, który zawsze kojarzy się z czymś przyjemnym.
Wakacjami na przykład. Albo bardzo ciepłym latem.
Dlatego ta obłędnie żółta zupa z fasolka i cukinią jest właśnie idealną propozycją na obiad na lato
Zupa z cukinią i fasolką, w cudownym i ciepłym kolorze, już od pierwszej łyżki będzie Ci się kojarzyć z latem i wakacyjnymi przyjemnościami.
Pyszna i super zdrowa zupa to sama dobroć na talerzu.
Obłędnie żółta zupa składa się z warzyw sezonowych, których właśnie teraz jest pod dostatkiem.
Piękne i dorodne cukinie oraz świeża i mega żółta fasolka szparagowa aż piętrzą się na straganach.
Zresztą wszystkie składniki tej obłędnie żółtej zupy są dostępne w sklepach i kupisz je bez żadnych problemów.
Super żółtego letniego koloru doda kurkuma.
To przyprawa, która pochodzi z Dalekiego Wschodu.
Oprócz jedzenia, wykorzystywano ją w celach leczniczych ze względu na jej super właściwości.
Już ponad 1000 lat temu Chińczycy za pomocą kurkumy barwili swoje potrawy.
Używali jej również w medycynie ludowej.
Naukowcy cały czas prowadzą badania nad dobroczynnym działaniem kurkumy na nasze zdrowie.
Z roku na rok lista tych działań znacznie się wydłuża.
Dlatego warto doprawiać kurkumą potrawy
Dzięki niej zyskają ciekawy smak i aromat, a organizm otrzyma zastrzyk zdrowia.
Ale wracając do obłędnie żółtej zupy z fasolką i cukinią, jest... po prostu pyszna.
Przepis na tę zupę jest prosty i sprawdzony, a jej przygotowanie wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne.
Postępując zgodnie z tym przepisem, na pewno ugotujesz super pyszną obłędnie żółtą zupę na lato z fasolką i cukinią
Składniki na obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
1 i 1/2 l bulionu warzywnego (3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 1 mała cebula, 1/2 selera, 1 ząbek czosnku) lub bulionu mięsnego
1/2 kg żółtej fasolki szparagowej
1 duża cukinia (ok. 1/2 kg)
4 średnie ziemniaki - około 40 dag
250 ml śmietanki 18% (ok. 1 szklanki)
2 płaskie łyżki kurkumy
1 łyżka kolorowego pieprzu (możesz zastąpić czarnym)
1 płaska łyżka soli
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
łyżeczka suszonego rozmarynu (nie jest konieczny)
do podania
szczypiorek
świeżo starty parmezan
Przygotowanie dania obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią
Do zimnej wody włóż umyte warzywa - marchewkę, pietruszkę, pora, selera, cebulę, czosnek.
Jeżeli gotujesz bulion mięsny, dodaj też mięso.
Z ugotowanego bulionu wyjmij warzywa.
Możesz przelać bulion przez sito, aby był klarowny.
Cukinię pokrój w półplasterki.
Z fasolki z obu stron odetnij końce.
Obrane ziemniaki pokrój na kostkę o boku ok. 2 cm.
Bulion zagotuj.
Wsyp ziemniaki.
Gotuj 2 minuty.
Dodaj cukinię i fasolkę.
Zmniejsz ogień i gotuj ok. 5 minut.
Odlej kubek bulionu.
Dodaj śmietankę i kurkumę.
Wymieszaj i powoli wlewaj do zupy.
Dodaj rozmaryn.
Dopraw solą i pieprzem.
Gotuj na średnim ogniu ok. 10 minut.
Podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i parmezanem.
Obłędnie żółta zupa na lato z fasolką i cukinią to przepis na niesamowity letni obiad Przepyszna zupa sprawdzi się w czasie bardzo ciepłych dni. Jest lekka i bardzo, bardzo dobra. Świeżości tej obłędnej zupie doda posiekany szczypiorek lub koperek, a nutkę charakteru odrobina parmezanu
Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska
https://www.mniammniam.com/oblednie-zolt...-i-cukinia