17-07-2023, 21:36
Majeranek - właściwości i wykorzystanie w kuchni
Uznawany w starożytności za symbol miłości i szczęścia Majeranek, stanowi dziś jedną z najpopularniejszych w Europie przypraw.
Dzięki niej wiele ciężkostrawnych dań przybiera dużo łagodniejszego i delikatniejszego charakteru.
Zastosowanie Majeranku nie kończy się jednak na kuchni – ziele to skutecznie zwalcza wiele różnych dolegliwości, szczególnie związanych z układem pokarmowym.
Jakie inne tajemnice skrywa ta aromatyczna i smakowita przyprawa?
Poznaj wszystkie właściwości Majeranku!
Majeranek jest bardzo blisko spokrewniony z Oregano.
Z tego też względu bardzo często myli się ze sobą te przyprawy, choć różnią się one od siebie smakiem oraz zapachem.
W czasach Cesarstwa Rzymskiego roślina uważana była za symbol miłości i używano jej nawet jako afrodyzjaku.
W średniowieczu natomiast zielem dekorowano stroje biesiadników weselnych, by zapewnić młodej parze szczęście na nowej drodze życia.
Przez pewien czas majerankiem przyprawiano również piwo, do momentu aż nie zaczęto w tym celu wykorzystywać używanego do dziś chmielu.
Obecnie liście Majeranku stanowią jeden z najpowszechniej używanych na świecie dodatków do wielu potraw.
Roślina ta zdradza też liczna właściwości lecznicze.
Majeranek – ogólna charakterystyka
Przyprawę znaną nam jako majeranek uzyskuje się z liści Origanum Majorana – rośliny z rodziny jasnotowatych, porastającej dziko tereny Cypru oraz Turcji.
Uprawy zioła spotkać można w wielu zakątkach świata, w tym także w Polsce.
Roślina preferuje nasłonecznione stanowiska z żyzną i wilgotną glebą.
Nasiona majeranku nie należy zakopywać zbyt głęboko, ponieważ delikatne kiełki nie będą w stanie przebić się przez zbyt grubą warstwę ziemi.
Ziele jest łatwe w utrzymaniu i nie wymaga szczególnej pielęgnacji.
Warto jednak uchronić je przed niskimi temperaturami, ponieważ nie zalicza się do roślin mrozoodpornych.
Majeranek nie osiąga dużych rozmiarów – roślina rozrasta się do maksymalnie 50 centymetrów wysokości.
Jej łodygi rosną dość gęsto i w całości pokryte są drobnymi jasnozielonymi listkami.
Niewielkich rozmiarów kwiaty o barwie białej lub różowej kwitną od lipca aż do pierwszych jesiennych przymrozków.
Ziele rodzi również beżowe owoce o charakterystycznym aromacie.
Zastosowanie majeranku w kuchni
W sztuce kulinarnej wykorzystuje się zarówno świeże, jak i wysuszone liście Majeranku.
Przyprawa ta idealnie nadaje się do wielu rodzajów dań, szczególnie tych znanych jako ciężkostrawne.
Ziele z pewnością warto dodać do potraw, które bazują na tłustych mięsach. np. Grochówkę
Przyprawa nada również delikatności innym zupom – np. Fasolowej, Żurkowi, Pomidorowej czy Kremowi z Soczewicy.
Oprócz tego ziele dodaje się do rozmaitych sosów.
Szczególnie dobrze komponuje się ona z potrawami pomidorowymi (dlatego też znajduje często zastosowanie w kuchni włoskiej).
Majerankiem dobrze jest również urozmaicić smak i aromat dań rybnych, potraw opartych na kapuście (np. bigosu), pasztetów, dresingów, sałatek czy nawet zwykłych ziemniaków.
Często można spotkać się z określeniem majeranku jako „kiełbasianego zioła”.
Roślina ta doskonale ubarwia smak domowych kiełbas i często dodawana jest do tego typu wyrobów.
Oprócz tego świetnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem.
Właściwości lecznicze majeranku
Majeranek może okazać się pomocny przy różnych dolegliwościach.
Przede wszystkim poprawia on pracę układu trawiennego, dlatego zaleca się stosowanie ziela przy nieżycie żołądka, niestrawności i innych podobnych stanach chorobowych.
Majeranek pobudza odpowiednie narządy do produkcji soku trawiennego, a także wpływa na prawidłową perystaltykę jelit.
Oprócz tego roślinę warto wykorzystać przy przeziębieniu – napar z Majeranku skutecznie rozgrzewa organizm oraz działa przeciwzapalnie.
Roślina stanowi również cenny środek do walki z uciążliwym katarem.
Dodatkowo ziele zaleca się przy bólach głowy, problemach z krążeniem oraz zapaleniu zatok.
Majeranek posiada oczywiście olejek eteryczny.
Jego zawartość szacuje się od 0,5 do 3,5%.
Olejek ten bogaty jest między innymi w borneol, terpineol, terpinen, terpinenol, alkohole i związki garbnikowe.
Czy wiesz, że…?
Majeranek znajduje również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym – olejki zapachowe wykorzystuje się chociażby do produkcji perfum.
Wojciech Chentkiewicz
źródło