05-08-2023, 17:42
Herbata Ziołowa-Verbascum-Dziewanna
Dziewanna to roślina znana ze swoich cennych właściwości leczniczych.
Jest pomocna zwłaszcza w leczeniu dolegliwości żołądkowych takich jak niestrawność, kolka jelitowa i biegunka, pomoże też przy suchym kaszlu, bólu gardła i zapaleniu oskrzeli.
Sprawdź, jakie właściwości i zastosowanie ma Dziewanna.
Poznaj też przeciwwskazania i środki ostrożności związane ze stosowaniem tej rośliny.
Jako surowiec zielarski stosowane są przede wszystkim: Dziewanna Wielkokwiatowa i Dziewanna Drobnokwiatowa oraz Dziewanna Pospolita.
Jako surowiec leczniczy używa się kwiaty Dziewanny.
Są one bardzo delikatne, dlatego zbiera się je ręcznie.
Suszy się je w temperaturze pokojowej w przewiewnym, zacienionym miejscu.
Substancje obecne w kwiatach Dziewanny mają też działanie wykrztuśne, osłonowe na błony śluzowe jamy ustnej i przewodu pokarmowego, a także przeciwwirusowe.
Związki śluzowe rozrzedzają zalegającą w drogach oddechowych wydzielinę i ułatwiają jej odkrztuszanie.
Dziewanna jest bardzo pomocna przy suchym kaszlu, pomoże też osobom chorującym na astmę.
Łagodzi chrypkę i ból gardła – nawilża śluzówkę i powleka ją śluzem, który ma działanie osłaniające.
Substancje zawarte w Dziewannie wspomagają też układ krążenia i pracę serca.
Syrop i napar z Dziewanny ma zastosowanie w zapaleniu oskrzeli – łagodzi dolegliwości bólowe i rozrzedza flegmę, ułatwiając tym samym jej odkrztuszanie.
Napar z Dziewanny łagodzi też objawy astmy.
Kwiat Dziewanny wykorzystywany jest do przygotowania naparów, olejków i syropów.
Aby przygotować napar z suszonych kwiatów, należy jedną stołową łyżkę ziół zalać połową litra wrzącej wody, zaparzyć pod przykryciem przez kilkanaście minut i odcedzić.
Uzyskaną esencję można pić z dodatkiem miodu i cytryny lub w czystej formie.
Zalecane jest picie połowy szklanki naparu dziennie bądź jedną do dwóch łyżeczek cztery razy dziennie.
Zamiast naparu można też przygotować odwar.
W tym celu należy zalać Dziewannę szklanką ciepłej wody i ogrzewać do wrzenia, ale nie gotować.
Odwary są intensywniejsze w smaku niż napary, ale zaleca się spożywanie tej samej ilości, czyli około pół szklanki dziennie.
https://healthiersteps.com/health-benefits-of-mullein/
https://niewiarygodne.com.pl/dziewanna-w...tosowanie/
http://opiekafarmaceuty.pl/2021/07/18/dz...-schrader/