Bylica Piołun
#7

   
Herbata Ziołowa-Bylica Piołun- Artemisia Absinthium
Bylica Piołunto niepozornie wyglądające ziele o prozdrowotnych właściwościach.
Stosowana od wieków w medycynie ludowej, znów powraca do łask.
To naturalny specyfik na problemy z układem pokarmowym i kobiece dolegliwości.
Trzeba jednak pamiętać, że Piołunu nie można stosować zbyt długo i zawsze należy przestrzegać dozwolonej ilości jego dziennego spożycia.

Artemisia Absinthium, Bielica Piołun, Wermut, Psia Ruta, Absynt) to nic innego jak bylina, której niewiele potrzeba, by przetrwała nawet w trudniejszych warunkach, dlatego można ją spotkać w różnych zakątkach świata – Europie, Azji, Ameryce Północnej i w części Afryki.

Piołun występuje też w Polsce, gdzie w celach leczniczych zbiera się ją w momencie kwitnienia, czyli najczęściej w połowie lub pod koniec kwietnia. 
Swego czasu Piołun wywoływał wiele kontrowersji, a to za sprawą absyntu, czyli wysokoprocentowego alkoholu, który produkuje się właśnie na bazie wyciągu z tego ziela. 
Podobno był to ulubiony napój alkoholowy wielu znanych artystów (Vincent van Gogh, Ernest Hemingway, Pablo Picasso), ale cieszył się złą sławą - uważano, że ma właściwości psychoaktywne, a nawet, że może wywoływać halucynacje.

Napar z Bylicy Piołunu jest jak najbardziej bezpieczny, ale trzeba przestrzegać zaleceń dotyczących dziennego spożycia, bo wypicie zbyt dużej ilości może prowadzić do biegunki lub wymiotów.

Co powoduje, że ta przeciętnie wyglądająca roślina cieszy się takim uznaniem wśród osób stosujących naturalne metody leczenia? 
Otóż Bylica Piołun wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwskurczowe i żółciopędnie, jest też skuteczną bronią w walce z pasożytami. 
Wszystko dzięki temu, że zawiera ona m.in. garbniki, olejki eteryczne, sole mineralne oraz flawonoidy.

Piołun - jak spożywać?
W celach prozdrowotnych najlepiej stosować napar z Piołunu. Jedną jego łyżeczkę należy wsypać do szklanki i zalać wrzątkiem. 
Parzyć 20, nawet 30 minut, następnie odcedzić i pić pół łyżeczki, maksymalnie łyżeczkę trzy razy dziennie.

Do naparu można dodać trochę cukru lub miodu, bo piołun jest dość gorzki w smaku. 
Można też przygotować odwar w określonej proporcji - na jedną, dwie łyżeczki Piołunu przypada jedna szklanka wody.

Piołun - przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do stosowania Piołunu jest uczulenie na składniki ziela, ale nie zdarza się to zbyt często. 
Nie mogą go stosować kobiety w ciąży ani dzieci, bo w tych przypadkach może on wywołać niepożądane skutki. Również osoby, które mają skłonność do krwawień czy hemoroidów oraz stwierdzone wrzody żołądka lub dwunastnicy nie powinny pić naparów z piołunu.
Pozostali mogą korzystać z jego prozdrowotnych właściwości, ale trzeba pamiętać, by nie stosować go zbyt długo (np. przez 10 dni, potem trzeba zrobić kilkutygodniową przerwę) i przestrzegać zalecanego dziennego spożycia.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości