22-08-2023, 22:39
brązowe liście zbierane zimą
Herbata Ziołowa-Bergenia Cordifolia)
Bergenia Cordifolia, określana również jako Bergenia Sercolistna, jest zimozieloną byliną, wytwarzającą grube, płożące się po ziemi kłącza.
Liście są duże, skórzaste, błyszczące, o sercowatym kształcie.
Czigirskij czaj herbatka z liści Bergenii.
Zaskakujące doznania smakowe, są dwa sposoby na zrobienie sobie Berginki
1. Po przymrozkach zbieramy przemarznięte liście Bergeni czyli te czerwone, które zaraz zbrązowieją i tak je zetniemy i wyrzucimy a możemy zrobić pyszną zieloną herbatkę.
Liście ścinamy, rozdrabniamy i suszymy w temp. do 45C, wrzucamy do słoja i parzymy.
Zielona Herbatka z Bergeni jak smakuje?
Jest lekka bez wiodącej nuty smakowej pachnie pięknie kwiatowo.
Jako sama nie jest ciekawa na dłużej ale jako ciekawostka dla gości jak najbardziej.
Jest idealna jako baza do kwiatowej herbaty, z mieszanki kwiatów czy różanej.
2. Fermentacja słoikowa, tzn ścinamy liście rolujemy je i wałkujemy lub tłuczemy aż puści sok, wkładamy do słoika mocno ugniatamy i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 3 dni aż liście zmienią kolor na brązowe.
U mnie to zawinięcie słoika w ścierkę kuchenną i umieszczenie go na kaloryferze.
Po fermentacji rozdrabniamy i suszymy liście w temp. do 45C.
Przy suszeniu ma bardzo mocy miodowo kwiatowy zapach, w małym mieszkaniu polecam piekarnik żeby szybko poszło.
Zapach Herbaty jest mocno kwiatowy miodowy aż brzydki
Piękny zapach ale dość oryginalny.
Zaparzona od razu po fermentacji ma głębie smaku jest dużo bardziej aromatyczna od naturalnej fermentacji ale przy dobieraniu mieszanki trzeba dobrze dobrać smaki, nie można parzyć jej dłużej niż 15min bo wygrywa goryczka.
Po 15 min. trzeba wyjąć liście.
Ma smak wędzonych kwiatów z miodem ciekawy, przyjemny, jest słodkawa.
Polecam oba sposoby.
Bergenia zawiera pektyny polisacharydowe o właściwościach immunostymulujących, aktywuje gojenie wrzodów żołądka i dwunastnicy, działa uspokajająco, ma działanie przeciwzapalne.
Odkaża przewód pokarmowy i drogi moczowe, hamując rozwój bakterii i grzybów.
Zawiera garbniki o działaniu ściągającym, przeciwzapalnym i przeciwkrwotocznym.
Wzmaga wydzielanie moczu, zawiera flawonoidy i fenolokwasy.
Herbata mongolska to naturalnie, na roślinnych, sfermentowanych liściach Bergenia Crassifolia (syn. Bergenia Cordifolia).
Stosowany jest w Mongolii i na Syberii, gdzie dziko rośnie Bergenia Crassifolia.
Liście zbiera się, gdy wiosną topnieje śnieg.
źródło
źródło