24-08-2023, 00:28
Malina , znana botanicznie jako Rubus Idaeus, krzew owocowy występujący dziko w Wielkiej Brytanii oraz w lasach całej Europy, Afryki Północnej oraz północnej i zachodniej Azji.
Malina była znana klasycznym pisarzom, a Pliniusz wspomina ją jako jedną z dzikich jeżyn znanych Grekom jako Idea , z góry Ida w Azji Mniejszej, na której rosła.
Parkinson ( Paradisus , 1629) mówi o odmianach czerwonych, białych i pozbawionych kolców jako odpowiednich dla klimatu angielskiego, a Gerarde ( Ziołowy, 1597) przedstawia i opisuje krzak Raspis lub Framboise jako jeden z czterech rodzajów Jeżyn.
Malina jest jadalnym owocem wielu gatunków roślin z rodzaju Rubus z rodziny róż, z których większość należy do podrodzaju Idaeobatus .
Nazwa odnosi się również do samych tych roślin.
Maliny są byliną i mają zdrewniałe łodygi
Malina jest owocem zbiorczym, rozwijającym się z licznych odrębnych słupków pojedynczego kwiatu.
Tym, co odróżnia Malinę od jej krewnych Jeżyn, jest to, czy torus ( naczynie lub łodyga) „dziura” (tzn. pozostaje z) owocem, czy też nie .
Podczas zbierania owoców Jeżyny torus pozostaje z owocem.
W przypadku maliny torus pozostaje na roślinie, pozostawiając pusty rdzeń w owocu maliny.
Maliny uprawiane są na rynek świeżych owoców oraz do komercyjnego przetwarzania na indywidualnie szybko mrożone (IQF) owoce, przeciery, soki lub suszone owoce stosowane w różnych produktach spożywczych, takich jak ciasto malinowe .
Do optymalnego rozwoju maliny potrzebują dużo słońca i wody.
Maliny rosną na dobrze przepuszczalnej glebie o pH od 6 do 7 z dużą ilością materii organicznej, która pomaga w zatrzymywaniu wody.
Wilgoć jest niezbędna, ale wilgotne i ciężkie gleby lub nadmierne nawadnianie mogą spowodować zakażenie. zgnilizna korzeni, która jest jednym z najpoważniejszych problemów szkodników maliny czerwonej.
Jako roślina uprawna w wilgotnych, umiarkowanych regionach jest łatwa w uprawie i ma tendencję do rozprzestrzeniania się, chyba że zostanie przycięta.
Uciekające maliny często pojawiają się jako chwasty ogrodowe, przenoszone przez nasiona znajdujące się w ptasich odchodach.
Pojedyncza malina waży 3–5 g (0,11–0,18 uncji) i składa się z około 100 pestek , z których każda składa się z soczystego miąższu i pojedynczego centralnego nasionka .
Krzew malin może wydać kilkaset jagód rocznie.
Malina wywodzi swoją nazwę od Raspise , „słodkiego różowego wina” (połowa XV w.), od anglo-łacińskiego vinum raspeys lub od raspoie , czyli „gąszcz”, pochodzenia germańskiego.
Na nazwę mógł mieć wpływ jej wygląd jako szorstkiej powierzchni, nawiązujący do staroangielskiego zgrzytu lub „szorstkiej jagody”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry
https://en.wikisource.org/wiki/1911_Ency.../Raspberry
Malina była znana klasycznym pisarzom, a Pliniusz wspomina ją jako jedną z dzikich jeżyn znanych Grekom jako Idea , z góry Ida w Azji Mniejszej, na której rosła.
Parkinson ( Paradisus , 1629) mówi o odmianach czerwonych, białych i pozbawionych kolców jako odpowiednich dla klimatu angielskiego, a Gerarde ( Ziołowy, 1597) przedstawia i opisuje krzak Raspis lub Framboise jako jeden z czterech rodzajów Jeżyn.
Malina jest jadalnym owocem wielu gatunków roślin z rodzaju Rubus z rodziny róż, z których większość należy do podrodzaju Idaeobatus .
Nazwa odnosi się również do samych tych roślin.
Maliny są byliną i mają zdrewniałe łodygi
Malina jest owocem zbiorczym, rozwijającym się z licznych odrębnych słupków pojedynczego kwiatu.
Tym, co odróżnia Malinę od jej krewnych Jeżyn, jest to, czy torus ( naczynie lub łodyga) „dziura” (tzn. pozostaje z) owocem, czy też nie .
Podczas zbierania owoców Jeżyny torus pozostaje z owocem.
W przypadku maliny torus pozostaje na roślinie, pozostawiając pusty rdzeń w owocu maliny.
Maliny uprawiane są na rynek świeżych owoców oraz do komercyjnego przetwarzania na indywidualnie szybko mrożone (IQF) owoce, przeciery, soki lub suszone owoce stosowane w różnych produktach spożywczych, takich jak ciasto malinowe .
Do optymalnego rozwoju maliny potrzebują dużo słońca i wody.
Maliny rosną na dobrze przepuszczalnej glebie o pH od 6 do 7 z dużą ilością materii organicznej, która pomaga w zatrzymywaniu wody.
Wilgoć jest niezbędna, ale wilgotne i ciężkie gleby lub nadmierne nawadnianie mogą spowodować zakażenie. zgnilizna korzeni, która jest jednym z najpoważniejszych problemów szkodników maliny czerwonej.
Jako roślina uprawna w wilgotnych, umiarkowanych regionach jest łatwa w uprawie i ma tendencję do rozprzestrzeniania się, chyba że zostanie przycięta.
Uciekające maliny często pojawiają się jako chwasty ogrodowe, przenoszone przez nasiona znajdujące się w ptasich odchodach.
Pojedyncza malina waży 3–5 g (0,11–0,18 uncji) i składa się z około 100 pestek , z których każda składa się z soczystego miąższu i pojedynczego centralnego nasionka .
Krzew malin może wydać kilkaset jagód rocznie.
Malina wywodzi swoją nazwę od Raspise , „słodkiego różowego wina” (połowa XV w.), od anglo-łacińskiego vinum raspeys lub od raspoie , czyli „gąszcz”, pochodzenia germańskiego.
Na nazwę mógł mieć wpływ jej wygląd jako szorstkiej powierzchni, nawiązujący do staroangielskiego zgrzytu lub „szorstkiej jagody”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Raspberry
https://en.wikisource.org/wiki/1911_Ency.../Raspberry