24-08-2023, 13:05
Herbata Ziołowa-Malina, Liście
Malina właściwa (Rubus Idaeus) jest jednym z najpopularniejszych krzewów owocowych w Polsce.
Wszystkim są znane słodkie, ciemno różowe owoce tej rośliny, jednak niewiele osób wie, że również jej liście mają liczne właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie.
Z tej części rośliny można przyrządzić aromatyczny, rozgrzewający napar.
Herbata z Liści Malin — właściwości prozdrowotne
Herbatka z Liści Malin wykazuje właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i napotne.
Jest ona polecana w przypadku przeziębienia i grypy.
Substancje czynne zawarte w liściach Maliny (np. elagotaniny) mogą działać przeciwnowotworowo, co stwierdzono w badaniach nad białaczką, rakiem jelita grubego i krtani.
Warto zatem włączyć je do swojej diety profilaktycznie lub zastosować wspomagająco w leczeniu chorób nowotworowych.
Potwierdzono również rozkurczające działanie ekstraktu z liści Malin na mięśnie przewodu pokarmowego.
Herbatka przyrządzona z suszu sprawdzi się zatem podczas biegunek oraz zaburzeń pracy układu trawiennego.
Ponadto, napar ze wspomnianej części krzewu można stosować wspomagająco w leczeniu wrzodów.
Ziołowy napój wspomaga wątrobę, a tym samym oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii.
Związki czynne zawarte w liściach tej rośliny wykazują też działanie przeciwbakteryjne m.in. wobec bakteri Escherichia coli, Pseudomonas Aeruginosa i Staphylococcus Aureus.
Napar z liści Malin można stosować zatem jako płukankę łagodzącą stany zapalne jamy ustnej i gardła.
Ekstrakt z ziela Maliny właściwej można też znaleźć w kosmetykach do pielęgnacji ze względu na właściwości nawilżające.
Herbata/napar
W celu przygotowania naparu należy zalać 1-2 łyżeczki surowca szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na około 10 minut.
Po tym czasie należy odcedzić ziele bądź wcześniej przyrządzić napar w specjalnym dzbanku z zaparzaczem.
Zaleca się picie około 200 ml herbaty maksymalnie dwa razy na dobę.
Nie powinno się przekraczać dziennej zalecanej dawki naparu zalecanej przez lekarza i producenta.
Domowy napar z Liści Malin
Jeżeli w swoim ogrodzie bądź na działce uprawia się krzewy Maliny właściwej, warto skorzystać nie tylko z prozdrowotnych właściwości ich owoców, ale również liści.
Ze względu na smak, aromat i zawartość substancji czynnych, ziele należy zbierać wczesną wiosną, zanim na gałązkach pojawią się kwiaty oraz owoce.
Do zbiorów najlepiej nadają się jasnozielone, młode listki, które nie mają żadnych oznak choroby bądź obecności owadów.
Nie wolno także korzystać z ziela, jeżeli wcześniej było ono pryskane bądź nawożone chemicznymi preparatami.
źródło