08-09-2023, 21:42
Zastosowania kulinarne i inne
W Azji istnieje ponad 800 odmian Nieśplika Japońskiego.
Nieśplik ma wysoką zawartość cukru, kwasu i pektyny
Jest spożywany jako świeży owoc i dobrze komponuje się z innymi owocami w sałatkach ze świeżych owoców lub kubkach owocowych.
Owoce są również powszechnie używane do produkcji dżemów, galaretek i chutneyów i często podawane są gotowane w lekkim syropie.
Twarde, nieco niedojrzałe owoce najlepiej nadają się do robienia ciast lub tart, natomiast owoce są najsłodsze, gdy są miękkie i pomarańczowe.
Owoce są czasami konserwowane lub przetwarzane na słodycze.
Stosunek odpadów wynosi 30% lub więcej, ze względu na wielkość nasion.
Loquat można również dodawać do soków i koktajli.
W krajach Ameryki Południowej, takich jak Ekwador, Nieśplik można wykorzystać do batidos, mieszając je z mlekiem, lodem lub innymi owocami.
Amerykański pisarz nazywa smak Nieśplika „kwiatowym” z nutą moreli i brzoskwini, a naturalna słodycz owocu przyczyniła się do jego popularności.
Nieśplik zwyczajny jest powszechnie stosowany jako naturalny słodzik do wielu różnych rodzajów żywności, a w różnych lokalizacjach wykorzystuje się go do produkcji marmolady i galaretek. Wiele osób używa Nieśplików indyjskich do przyrządzania sosów i innych soków, ponieważ kwasowość dobrze komponuje się ze słodyczą, co jest kolejnym powodem, dla którego są popularne do robienia ciast i innych wypieków.
Loquaty są często spożywane jako świeże owoce, ale aby były gotowe do spożycia, należy usunąć nasiona.
Nasiona nie tylko zajmują dużo miejsca w stosunku do wielkości owocu ( por. awokado), ale w dużych ilościach są lekko trujące.
Owoce często się obiera, ale skórka jest jadalna i niezbyt gruba.
Inne zastosowania Nieśplika obejmują wytwarzanie alkoholu, paszy dla zwierząt i leków przeciwdziałających wymiotom i pragnieniu.
Drewno Nieśplika jest używane jako alternatywa dla drewna gruszy i dobrze sprawdza się do wyrobu linijek/innych przyrządów do pisania.
Kwiaty Nieśplika zwyczajnego są wykorzystywane w Europie do produkcji perfum, chociaż ich plony uważa się za niskie.
Sproszkowane liście Nieśplika są również stosowane w leczeniu biegunki, depresji, a nawet pomagają przeciwdziałać zatruciu alkoholowemu.
Nieśplik można również wykorzystać do produkcji lekkiego wina.
Poddaje się je fermentacji na wino owocowe, czasami przy użyciu samego cukru kryształu i białego likieru.
https://en.wikipedia.org/wiki/Loquat#Symbolism
W Azji istnieje ponad 800 odmian Nieśplika Japońskiego.
Nieśplik ma wysoką zawartość cukru, kwasu i pektyny
Jest spożywany jako świeży owoc i dobrze komponuje się z innymi owocami w sałatkach ze świeżych owoców lub kubkach owocowych.
Owoce są również powszechnie używane do produkcji dżemów, galaretek i chutneyów i często podawane są gotowane w lekkim syropie.
Twarde, nieco niedojrzałe owoce najlepiej nadają się do robienia ciast lub tart, natomiast owoce są najsłodsze, gdy są miękkie i pomarańczowe.
Owoce są czasami konserwowane lub przetwarzane na słodycze.
Stosunek odpadów wynosi 30% lub więcej, ze względu na wielkość nasion.
Loquat można również dodawać do soków i koktajli.
W krajach Ameryki Południowej, takich jak Ekwador, Nieśplik można wykorzystać do batidos, mieszając je z mlekiem, lodem lub innymi owocami.
Amerykański pisarz nazywa smak Nieśplika „kwiatowym” z nutą moreli i brzoskwini, a naturalna słodycz owocu przyczyniła się do jego popularności.
Nieśplik zwyczajny jest powszechnie stosowany jako naturalny słodzik do wielu różnych rodzajów żywności, a w różnych lokalizacjach wykorzystuje się go do produkcji marmolady i galaretek. Wiele osób używa Nieśplików indyjskich do przyrządzania sosów i innych soków, ponieważ kwasowość dobrze komponuje się ze słodyczą, co jest kolejnym powodem, dla którego są popularne do robienia ciast i innych wypieków.
Loquaty są często spożywane jako świeże owoce, ale aby były gotowe do spożycia, należy usunąć nasiona.
Nasiona nie tylko zajmują dużo miejsca w stosunku do wielkości owocu ( por. awokado), ale w dużych ilościach są lekko trujące.
Owoce często się obiera, ale skórka jest jadalna i niezbyt gruba.
Inne zastosowania Nieśplika obejmują wytwarzanie alkoholu, paszy dla zwierząt i leków przeciwdziałających wymiotom i pragnieniu.
Drewno Nieśplika jest używane jako alternatywa dla drewna gruszy i dobrze sprawdza się do wyrobu linijek/innych przyrządów do pisania.
Kwiaty Nieśplika zwyczajnego są wykorzystywane w Europie do produkcji perfum, chociaż ich plony uważa się za niskie.
Sproszkowane liście Nieśplika są również stosowane w leczeniu biegunki, depresji, a nawet pomagają przeciwdziałać zatruciu alkoholowemu.
Nieśplik można również wykorzystać do produkcji lekkiego wina.
Poddaje się je fermentacji na wino owocowe, czasami przy użyciu samego cukru kryształu i białego likieru.
https://en.wikipedia.org/wiki/Loquat#Symbolism