18-09-2023, 19:02
Cyclopia Longifolia
Cyclopia Longifolia to luźno rozgałęziony, rozłożysty krzew.
Roślina jest powszechnie zbierana ze środowiska naturalnego, głównie do użytku lokalnego jako Herbata.
Znana jako Herbata z krzewów miodowych, jest bardzo popularnym napojem w Afryce Południowej i staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.
Do przygotowania Herbaty można wykorzystać wszystkie gatunki tego rodzaju, chociaż większość z nich, podobnie jak ten gatunek, jest zbierana głównie lokalnie i nie jest szeroko sprzedawana.
Zakres
Afryka Południowa - Afryka Południowa (Przylądek)
Zastosowania jadalne
Z liści i młodych łodyg przygotowuje się herbatę
Herbata charakteryzuje się wyraźnym słodkim smakiem i aromatem. Parzy się ją w taki sam sposób jak herbatę chińską-Camellia Sinensis, z tą różnicą, że gotowanie na wolnym ogniu wzmacnia jej smak.
Mówi się, że herbata sprzyja zdrowiu, pobudza apetyt, a także wypływ mleka u matek karmiących piersią.
Popularny lokalny napój, sprzedawany także na całym świecie.
Herbata nie zawiera kofeiny, a także ma znacznie niższą zawartość garbników niż Herbaty orientalne-Camellia sinensis
Liście są często poddawane fermentacji w celu przygotowania Herbaty.
Łodygi i liście sieka się na małe kawałki, zwilża i pozostawia w stosach, gdzie spontanicznie fermentują.
Można je również podgrzać w piekarniku do temperatury około 60 - 70°C, aby usprawnić proces.
Po wystarczającej fermentacji Herbatę wystawia się na słońce do wyschnięcia, a następnie przesiewa.
Aby przygotować „zieloną” Herbatę z krzewów miodowych, pomija się proces fermentacji, w wyniku czego otrzymuje się Herbatę o jaśniejszym kolorze, która nie ma charakterystycznego słodkiego smaku sfermentowanej Herbaty.
Jednak zielona Herbata z krzewów miodowych ma wyższą aktywność przeciwutleniającą i dlatego jest popularna wśród konsumentów dbających o zdrowie, a także ma zastosowanie w kosmetykach i żywności funkcjonalnej.
https://temperate.theferns.info/plant/Cy...longifolia