18-09-2023, 21:01
Cyclopia Sessiliflora
Cyclopia Sessiliflora to sztywny, silnie rosnący i mocno rozgałęziony krzew.
Roślina jest powszechnie zbierana ze środowiska naturalnego do stosowania jako Herbata.
Znana jako Herbata z krzewów miodowych, jest bardzo popularnym napojem w Afryce Południowej i staje się coraz bardziej popularna na całym świecie.
Jest to jeden z pięciu najpopularniejszych gatunków rodzaju wykorzystywanych do produkcji Herbaty i jest zbierany w dużych ilościach do użytku lokalnego, a także do handlu.
Cyclopia Sessiliflora to jeden z pięciu najpopularniejszych gatunków wykorzystywanych do produkcji Herbaty z krzewów miodowych, a liczba ta spada z powodu nadmiernych zbiorów.
Roślina jest sklasyfikowana jako „bliska zagrożenia” w Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Zakres
Afryka Południowa - Afryka Południowa (Przylądek Zachodni)
Siedlisko
Występuje na dobrze przepuszczalnych, gliniastych, piaszczystych glebach, na wysokościach od 300 do 1500 metrów
Z liści i młodych łodyg przygotowuje się herbatę
Herbata charakteryzuje się wyraźnym słodkim smakiem i aromatem.
Parzy się ją w taki sam sposób jak Herbatę Chińską-Camellia Sinensis, z tą różnicą, że gotowanie na wolnym ogniu wzmacnia jej smak.
Mówi się, że herbata sprzyja zdrowiu, pobudza apetyt, a także wypływ mleka u matek karmiących piersią.
Popularny lokalny napój, sprzedawany także na całym świecie. Herbata nie zawiera kofeiny, a także ma znacznie niższą zawartość garbników niż Herbaty Orientalne-Camellia Sinensis)
Liście są często poddawane fermentacji w celu przygotowania herbaty.
Łodygi i liście sieka się na małe kawałki, zwilża i pozostawia w stosach, gdzie spontanicznie fermentują.
Można je również podgrzać w piekarniku do temperatury około 60 - 70°C, aby usprawnić proces.
Po wystarczającej fermentacji herbatę wystawia się na słońce do wyschnięcia, a następnie przesiewa.
Aby przygotować „zieloną” Herbatę z krzewów miodowych, pomija się proces fermentacji, w wyniku czego otrzymuje się Herbatę o jaśniejszym kolorze, która nie ma charakterystycznego słodkiego smaku sfermentowanej Herbaty.
Jednak zielona Herbata z krzewów miodowych ma wyższą aktywność przeciwutleniającą i dlatego jest popularna wśród konsumentów dbających o zdrowie, a także ma zastosowanie w kosmetykach i żywności funkcjonalnej.
https://temperate.theferns.info/plant/Cy...ssiliflora
https://casabio.org/taxa/cyclopia-sessiliflora
https://www.inaturalist.org/taxa/139294-...wse_photos