Chrysanthemum
#15

Chińska herbata z kwiatów Chryzantemy
Nie wiem jak Wam, ale mi Chryzantemy kojarzą się przede wszystkim z listopadem i świętem Wszystkich Świętych. 
Nieco inaczej jest jednak w Azji, gdzie Chryzantemy są ważnymi roślinami użytkowymi, a ich kwiaty sprzedawane są w marketach i aptekach.
Pomyślałam więc, że zaciekawi Was połączenie tych dwóch wątków i napiszę Wam o zastosowaniu kwiatów Chryzantem!

Która to chryzantema?
Musicie wiedzieć, że Chińczycy bardzo lubią używać wielu roślin, które u nas uznawane są za coś niejadalnego lub za zwykłe chwasty czy rośliny ozdobne.
Pisałam Wam wcześniej o jadalnej Chryzantemie, która u nas jest używana głównie jako roślina ozdobna, tymczasem w Chinach jest to sezonowe warzywo idealne do hot pot'a czy sałatki.

Zacznijmy więc od tego, jaką właściwie chryzantemę używają Chińczycy?
Tu zaczyna się robić ciekawie - myślę, że nie można tu stwierdzić, że używają tylko jednego gatunku Chryzantem.
W sklepach dostępnych jest kilka różnych opcji Chryzantemowych różniących się od siebie rozmiarami, kolorami czy zapachami.
Moje domysły potwierdziłam -  w użyciu jest kilka gatunków, jednak bezpiecznie będzie ustalić, że są to zazwyczaj trzy z nich:
1. Chrysanthemum indicum (野菊 yějú)
2. Chrysanthemum x morifolium (菊花 júhuā)
3. Chrysanthemum lavandulifolium (胳菊 Gē jú lub 甘菊 gān jú)

Właściwości i przeciwwskazania
Zanim przejdziemy do tego jak zaparzać herbatę z chińskich Chryzantem oraz z czym je możemy mieszać zatrzymajmy się na chwilę na właściwościach takich herbat i czy w ogóle warto.
Przede wszystkim pamiętajcie, żeby używać sprawdzonych kwiatów ze sklepu lub własnoręcznie wyhodowanych w ogródku. 
Te sprzedawane w sklepach rośliny, szczególnie w sezonie pierwszo-listopadowym są nafaszerowane sztucznymi nawozami by obficie kwitły i nie nadają się do spożycia.
Herbata Chryzantemowa jest niezwykle silną herbatą ziołową. 
Jest dobrym źródłem witaminy B i witaminy C, a także minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez i potas. 
Zawiera również adeninę, aminokwasy i glikozydy. 
Herbata Chryzantemowa zawiera także duże ilości karotenu z grupy B, który w wątrobie jest przekształcany w witaminę A.

Właściwości i zastosowanie wg Chińczyków:
stosowana w przypadku przeziębień, bólu gardła i bezsenności.
działa oczyszczająco na wątrobę i pomaga przy zgadze.
rozszerza tętnice i poprawia przepływ krwi, ogólnie rekomendowany dla osób starszych
działa uspokajająco na centralny układ nerwowy
działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgorączkowo oraz przeciw starzeniowo
Przeciwwskazania:
osoby z problemami żołądkowymi
osoby z problemami ze śledzioną
osoby wrażliwe - może powodować uczulenia
stosowanie dłużej niż 3 dni z rzędu
kobiety w ciąży
Tu kolejny raz zaznaczam, że Tradycyjna Medycyna Chińska (TCM) jest zaskakująco skuteczna i przed rozpoczęciem jakichkolwiek eksperymentów herbacianych skonsultujcie się z lekarzem. 
Szczególnie jeśli macie jakieś przykre efekty po Herbacie Rumiankowej, zioła to nie zabawki!

Kwiaty chryzantemy - smak
No dobrze - jak mniej więcej smakuje Herbata Chryzantemowa? 
Jest to dość mocna Herbata, szybko nabierająca smaku (w przeciwieństwie do Herbaty z owoców Cytryńca chociażby) i koloru. 
Herbata ta ma słodkawy posmak, choć część chińskich źródeł podaje słodko-gorzki smak, zdecydowanie kwiatowy.
W zależności jaki gatunek pijemy mają one nieco inny posmak, mi zdecydowanie najbardziej smakuje Złota Chryzantema, czyli kwiaty Chryzantemy Wielkokwiatowej. 
Ma ona najbardziej "chryzantemowy" smak. 
Wiem, że może nie do końca powie Wam to jaki to właściwie smak, jednak na swoje usprawiedliwienie powiem Wam, że kwiaty Chryzantemy Lawendolistnej smakiem przypominają o wiele bardziej Rumianek. Lub coś między Rumiankiem a Chryzantemą.
Z kolei kwiaty Chryzantemy Indyjskiej są delikatne, kwiatowe i nieco mdłe.

Jak i kiedy zbierać kwiaty Chryzantem?
Jeśli macie własne Chryzantemy w ogródku czy doniczce i macie całkowitą pewność, że nie są nafaszerowane sztucznymi nawozami, możecie sami zebrać kwiaty na Herbatkę!
Kwiaty zbieramy podczas dobrej pogody, szukamy tych koszyczków, które są świeże i nieprzekwitłe - optymalny czas zbioru to gdy kwiaty są otwarte w 2/3. 
Powinno się je zbierać partiami, w miarę kwitnienia. 
Absolutnie nie powinny być wilgotne czy pokryte rosą lub wodą. 
Kwiaty suszymy w chłodnym i zacienionym miejscu.
https://www.chlorofilowydziennik.pl/2022...ntemy.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości