16-11-2023, 22:55
Cudowna Moringa
Moringa (Moringa Oleifera) zwane drzewem życia posiada wiele korzyści dla zdrowia.
Roślina jest wykorzystywana od setek lat i pomaga ludziom nie tylko zachować dobre zdrowie, ale także dodaje im energii.
Jak działa Moringa?
Moringa Oleifera to roślina, która ma działanie prewencyjne – zapobiega wielu chorobom.
Jest używana na wiele dolegliwości, takich, jak choroby skóry, cukrzyca, kłopoty z zasypianiem, przygnębienie i depresja. Dostarcza bardzo dużo energii, co jest szczególnie ważne przed i po treningu.
Reguluje też poziom cukru w krwi.
Surowiec jest pozyskiwany z drzewa Moringa, którego gałęzie przypominają kształtem pałeczki.
Są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami.
Moringa jest podobna w smaku do chrzanu.
O dziwo, taki smak ma także drewno (jeśli ktoś tylko odważy się go spróbować), dlatego drzewo jest nazywane chrzanowym, drzewem pałeczkowym czy drzewem ben.
Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie – właściwości lecznicze.
Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Nic dziwnego, że Moringa jest nazywana „cudownym drzewem” lub „drzewem długiego życia” i należy do grupy superżywności, czyli najzdrowszej żywności na świecie.
Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma Moringa i jakie znalazła zastosowanie.
Moringa Oleifera to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie.
Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów.
Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny „drzewo chrzanowe”).
Z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry.
Ziarna – m.in. ze względu na właściwości antybakteryjne – znalazły zastosowanie także w oczyszczaniu wody.
Z kolei z kory można wytwarzać liny i papier.
Cała roślina służy też jako biomasa do wytwarzania alternatywnej energii (np. biopaliwa), a jej „odpadki” są idealnym ekologicznym nawozem.
Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru.
Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem.
Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.
Jest także mikroelementem ważnym dla pracy mózgu.
Moringa jest rośliną o największej zawartości boru (31 mg/100 g). Spore (ale już nie tak duże) ilości organicznych związków boru zawierają pigwa (ok. 10 mg/100 g), migdały (3,4 mg/100 g) i buraki (2,1 mg/100g).
Moringa – bogactwo antyoksydantów i nie tylko
Moringa zawiera także wszystkie esencjonalne aminokwasy, 26 substancji hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9.
Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
Dzięki temu Moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (w skrócie ORAC – Oxygen Radical Absorbancji Capacity), czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy.
Wykazano, że wskaźnik ORAC dla proszku z liści drzewa Moringa wynosi 157 600 i jest wyższy niż dla jagód acai (102 700), zielonej herbaty (1 253), jagód (9 621), ciemnej czekolady (20 816), czosnku (5 708), jagód goji (3 290) i czerwonego wina (3 607), a więc żywności uchodzącej za skarbnicę antyoksydantów.
Większy wskaźnik ORAC mają tylko suszone goździki (314 446), suszony cynamon (267 536) i suszone oregano (200 129).
Moringa to kompletny produkt, który zawiera nie tylko witaminy, których potrzebujesz. Może także poprawiać Twój stan zdrowia.
Oto inne korzyści z liści Moringa:
Zwiększanie poziomu energii
Poprawienie trawienia
Poprawienie działania systemu odpornościowego
Poprawienie nastroju
Zmniejszenie ciśnienia krwi
Ochrona nabłonka żołądka
Zapobieganie i leczenie wrzodów
Moringa to skarbnica antyoksydantów – substancji, które chronią przez rozwojem nowotworów, chorób krążenia i opóźniających proces starzenia.
Spośród 46 antyoksydantów, które zawiera Moringa, warto zwrócić uwagę na zeatynę, salwesterol i chlorofil.
Zeatyna to substancja, która odpowiada za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyjęte przez organizm.
Z kolei salwesterol należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny.
Są one produkowane przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin.
Naukowcy odkryli, że salwesterol ma także właściwości przeciwnowotworowe – przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną substancję, co prowadzi do zniszczenia guza.
Poza tym wykazano, że Moringa odznacza się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin.
Chlorofil to zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
Moringa w kuchni:
Owoce i młode pędy spożywane są po ugotowaniu.
Młode liście o smaku rzeżuchy można spożywać podobnie jak szpinak.
Po ususzeniu i zmieleniu stanowią dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów czy szejków mleczno-owocowych. Sproszkowane liście Moringa należy spożywać max. 3 x dziennie po 1 łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty czy koktajli.
Można ich użyć także do zaparzenia herbaty, która odznacza się słodką nutą.
W celach spożywczych można wykorzystać także olej Moringa.
Moringa w kosmetyce:
Olejek Moringa polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów.
Dzięki niemu staną się miękkie i intensywnie nawilżone.
Olej dość łatwo się wchłania, a tłusty nie pozostaje na skórze długo.
Można go zastosować również do wykonania relaksacyjnego masażu.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się używać korzeni, kory i kwiatów Moringa w czasie ciąży.
Substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.
Poza tym nie ma wystarczającej ilości informacji na temat bezpieczeństwa korzystania z innych części Moringa w czasie ciąży.
W związku z tym kobiety spodziewające się dziecka nie powinny sięgać po tę roślinę.
https://www.filipinytravel.pl/cudowna-moringa
https://www.medonet.pl/zdrowie,moringa--...28826.html
Moringa (Moringa Oleifera) zwane drzewem życia posiada wiele korzyści dla zdrowia.
Roślina jest wykorzystywana od setek lat i pomaga ludziom nie tylko zachować dobre zdrowie, ale także dodaje im energii.
Jak działa Moringa?
Moringa Oleifera to roślina, która ma działanie prewencyjne – zapobiega wielu chorobom.
Jest używana na wiele dolegliwości, takich, jak choroby skóry, cukrzyca, kłopoty z zasypianiem, przygnębienie i depresja. Dostarcza bardzo dużo energii, co jest szczególnie ważne przed i po treningu.
Reguluje też poziom cukru w krwi.
Surowiec jest pozyskiwany z drzewa Moringa, którego gałęzie przypominają kształtem pałeczki.
Są długie i cienkie, mają trójkątne strąki z nasionami.
Moringa jest podobna w smaku do chrzanu.
O dziwo, taki smak ma także drewno (jeśli ktoś tylko odważy się go spróbować), dlatego drzewo jest nazywane chrzanowym, drzewem pałeczkowym czy drzewem ben.
Moringa to roślina, która posiada wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie – właściwości lecznicze.
Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Nic dziwnego, że Moringa jest nazywana „cudownym drzewem” lub „drzewem długiego życia” i należy do grupy superżywności, czyli najzdrowszej żywności na świecie.
Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma Moringa i jakie znalazła zastosowanie.
Moringa Oleifera to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, dzięki którym znalazła się w grupie superżywności (superfoods), czyli najzdrowszych produktów na świecie.
Ta pochodząca z Indii roślina znalazła zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, lecz także w kosmetyce i kuchni. Wszystkie części drzewa można wykorzystywać na wiele sposobów.
Kwiaty, liście i kora dostarczają wartościowego surowca do leków, podobnie jak korzenie, które w smaku przypominają chrzan (stąd inna nazwa rośliny „drzewo chrzanowe”).
Z kolei z ziaren pozyskuje się olej moringa, który można wykorzystać w celach spożywczych i do pielęgnacji skóry.
Ziarna – m.in. ze względu na właściwości antybakteryjne – znalazły zastosowanie także w oczyszczaniu wody.
Z kolei z kory można wytwarzać liny i papier.
Cała roślina służy też jako biomasa do wytwarzania alternatywnej energii (np. biopaliwa), a jej „odpadki” są idealnym ekologicznym nawozem.
Moringa zawiera dwa razy więcej białka niż soja, cztery razy więcej witaminy E niż kiełki pszenicy, cztery razy więcej witaminy A niż marchew, siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze, 15 razy więcej potasu niż banany, 17 razy więcej białka niż mleko i 25 razy więcej żelaza niż szpinak.
Moringa odznacza się także wysoką zawartością manganu, chromu i boru.
Mangan jest ważny dla zdrowia kości i stawów, a chrom ma duże znaczenie w przemianie materii i przy obciążeniu stresem.
Bor odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu.
Jest także mikroelementem ważnym dla pracy mózgu.
Moringa jest rośliną o największej zawartości boru (31 mg/100 g). Spore (ale już nie tak duże) ilości organicznych związków boru zawierają pigwa (ok. 10 mg/100 g), migdały (3,4 mg/100 g) i buraki (2,1 mg/100g).
Moringa – bogactwo antyoksydantów i nie tylko
Moringa zawiera także wszystkie esencjonalne aminokwasy, 26 substancji hamujących procesy zapalne i kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9.
Moringa odznacza się także wysoką zawartością aż 46 antyoksydantów (przeciwutleniaczy).
Dzięki temu Moringa jest jednym z produktów o największej pojemności antyoksydacyjnej (w skrócie ORAC – Oxygen Radical Absorbancji Capacity), czyli zdolności do wyłapywania i neutralizowania wolnych rodników, a co za tym idzie – zdolności chronienia komórek ciała przed stresem oksydacyjnym, który może doprowadzić do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów, schorzeń serca i układu naczyniowego czy cukrzycy.
Wykazano, że wskaźnik ORAC dla proszku z liści drzewa Moringa wynosi 157 600 i jest wyższy niż dla jagód acai (102 700), zielonej herbaty (1 253), jagód (9 621), ciemnej czekolady (20 816), czosnku (5 708), jagód goji (3 290) i czerwonego wina (3 607), a więc żywności uchodzącej za skarbnicę antyoksydantów.
Większy wskaźnik ORAC mają tylko suszone goździki (314 446), suszony cynamon (267 536) i suszone oregano (200 129).
Moringa to kompletny produkt, który zawiera nie tylko witaminy, których potrzebujesz. Może także poprawiać Twój stan zdrowia.
Oto inne korzyści z liści Moringa:
Zwiększanie poziomu energii
Poprawienie trawienia
Poprawienie działania systemu odpornościowego
Poprawienie nastroju
Zmniejszenie ciśnienia krwi
Ochrona nabłonka żołądka
Zapobieganie i leczenie wrzodów
Moringa to skarbnica antyoksydantów – substancji, które chronią przez rozwojem nowotworów, chorób krążenia i opóźniających proces starzenia.
Spośród 46 antyoksydantów, które zawiera Moringa, warto zwrócić uwagę na zeatynę, salwesterol i chlorofil.
Zeatyna to substancja, która odpowiada za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyjęte przez organizm.
Z kolei salwesterol należy do grupy substancji o nazwie fitoaleksyny.
Są one produkowane przez rośliny w odpowiedzi na infekcje wywołane przez patogeny roślin.
Naukowcy odkryli, że salwesterol ma także właściwości przeciwnowotworowe – przekształca się w tkance nowotworowej w toksyczną substancję, co prowadzi do zniszczenia guza.
Poza tym wykazano, że Moringa odznacza się największym stężeniem chlorofilu spośród wszystkich przebadanych dotąd roślin.
Chlorofil to zielony barwnik, który wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków (w tym z niektórymi substancjami rakotwórczymi) – dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
Moringa w kuchni:
Owoce i młode pędy spożywane są po ugotowaniu.
Młode liście o smaku rzeżuchy można spożywać podobnie jak szpinak.
Po ususzeniu i zmieleniu stanowią dodatek do zup, sałatek, koktajli, jogurtów czy szejków mleczno-owocowych. Sproszkowane liście Moringa należy spożywać max. 3 x dziennie po 1 łyżeczce (1,5 g) z pokarmem lub w postaci herbaty czy koktajli.
Można ich użyć także do zaparzenia herbaty, która odznacza się słodką nutą.
W celach spożywczych można wykorzystać także olej Moringa.
Moringa w kosmetyce:
Olejek Moringa polecany jest do pielęgnacji skóry i włosów.
Dzięki niemu staną się miękkie i intensywnie nawilżone.
Olej dość łatwo się wchłania, a tłusty nie pozostaje na skórze długo.
Można go zastosować również do wykonania relaksacyjnego masażu.
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się używać korzeni, kory i kwiatów Moringa w czasie ciąży.
Substancje zawarte w tych częściach rośliny mogą spowodować skurcze macicy i poronienie.
Poza tym nie ma wystarczającej ilości informacji na temat bezpieczeństwa korzystania z innych części Moringa w czasie ciąży.
W związku z tym kobiety spodziewające się dziecka nie powinny sięgać po tę roślinę.
https://www.filipinytravel.pl/cudowna-moringa
https://www.medonet.pl/zdrowie,moringa--...28826.html