16-11-2023, 22:57
Super zielone cuda: korzyści zdrowotne Moringa
Czy potrafisz sobie wyobrazić związek między potężnym Chandragupta Maurya, który pokonał macedońskiego generała pozostawionego na miejscu przez Aleksandra Wielkiego, a skromnym drzewem o delikatnych gałęziach i pierzastych liściach?
Według legendy starożytni mauretańscy wojownicy w Indiach byli karmieni ekstraktem z liści Moringa, który miał dodawać im energii i siły, jednocześnie uwalniając ich od stresu i bólu na froncie wojennym.
Przyjrzyjmy się bliżej temu niesamowitemu gatunkowi flory i temu, co czyni go tak potężnym.
Moringa pochodzi z podnóża Himalajów w północno-zachodnich Indiach.
Istnieje 13 odmian Moringa.
Najpopularniejszym z nich jest Moringa Oleifera, popularnie nazywana „cudowną rośliną” ze względu na swoje niesamowite właściwości odżywcze i lecznicze.
To drzewo jest uważane za panaceum; absolutnie każda część jest jadalna – liście, korzenie, strąki, nasiona i kwiaty. Uważa się, że nawet kora, łodyga, żywica i sok mają właściwości lecznicze i są stosowane w medycynie tradycyjnej.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym, przeciwdepresyjnym i przeciwcukrzycowym Moringa jest stosowana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat.
Uważa się, że leczy i leczy ponad 300 chorób.
Istnieją dowody na to, że używali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.
Różne części tej rośliny są bogate w białka i obfite w witaminy A, B, C, D i E oraz minerały, w tym potas, wapń, żelazo i magnez.
Jest źródłem dobrego cholesterolu, o którym wiadomo, że chroni przed chorobami układu krążenia.
Zawiera aż 92 składniki odżywcze, 46 przeciwutleniaczy, 36 środków przeciwzapalnych i 18 aminokwasów.
Liczne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia Moringa obejmują zwiększenie odporności, ochronę układu sercowo-naczyniowego i wątroby, leczenie raka, walkę z chorobami bakteryjnymi, zdrowsze kości, ochronę przed zaburzeniami nerek, zmniejszenie nadciśnienia, poprawę zdrowia oczu i leczenie wielu innych schorzeń, takich jak żołądek zaburzenia psychiczne, zaburzenia nastroju, cukrzyca, astma, artretyzm i anemia.
Moringa może skutecznie zapobiegać przybieraniu na wadze.
Wysoka zawartość błonnika pomaga w sprawnym trawieniu, stymuluje przemianę materii i przekształca żywność w energię, bez odkładania się w postaci tłuszczu.
Zastosowania kulinarne
Liście są najbardziej odżywczą częścią rośliny.
Często gotuje się je jak szpinak i można je stosować w każdym daniu, w tym w sałatkach, kanapkach i lasagne, a także do przygotowywania herbaty ziołowej.
W celu długotrwałego użytkowania i przechowywania liście Moringa są suszone w cieniu i sproszkowane.
Z proszku można przyrządzać zupy, sosy, koktajle i herbatę.
Długi, smukły strąk zwany podudziem to kulinarne warzywo duszone w curry i potrawach takich jak sambar, marynaty i niektóre niewegetariańskie curry.
Dojrzałe nasiona są spożywane jak groszek lub prażone jak orzechy.
Co ciekawe, nawet korzenie Moringa mają zastosowanie kulinarne – rozdrabnia się je, aby przygotować przyprawę, podobną w smaku do chrzanu, ale należy ją spożywać w ograniczonych ilościach.
Kwiaty Moringa, pachnące kremowymi białymi płatkami, uważane są za przysmak w wielu kuchniach.
Są mieszane w sałatkach lub smażone i dodawane do zup, makaronów, pizzy i omletów.
Herbata Moringa jest przygotowywana poprzez zanurzenie kwiatów w gorącej wodzie na kilka minut i słodzenie miodem.
Ma ogólne korzyści zdrowotne, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Miód Moringa to miód jednokwiatowy zbierany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów Moringa.
To pyszny, słodki, złocistobrązowy miód o wyrazistym smaku, któremu przypisuje się wszystkie odżywcze właściwości Moringa
Aby ogólnie poprawić swój styl życia, spróbuj włączyć jakąś formę tego cudownego pokarmu do swojej diety – możesz oczekiwać więcej energii i koncentracji, lepszej odporności i głębszego snu, na początek.
Ale jest coś więcej!
Moringa służy nie tylko do celów spożywczych.
Może to zabrzmieć zaskakująco, ale olej wyciskany z jego nasion ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów.
https://www.naturemills.in/blogs/blog/su...of-moringa
Czy potrafisz sobie wyobrazić związek między potężnym Chandragupta Maurya, który pokonał macedońskiego generała pozostawionego na miejscu przez Aleksandra Wielkiego, a skromnym drzewem o delikatnych gałęziach i pierzastych liściach?
Według legendy starożytni mauretańscy wojownicy w Indiach byli karmieni ekstraktem z liści Moringa, który miał dodawać im energii i siły, jednocześnie uwalniając ich od stresu i bólu na froncie wojennym.
Przyjrzyjmy się bliżej temu niesamowitemu gatunkowi flory i temu, co czyni go tak potężnym.
Moringa pochodzi z podnóża Himalajów w północno-zachodnich Indiach.
Istnieje 13 odmian Moringa.
Najpopularniejszym z nich jest Moringa Oleifera, popularnie nazywana „cudowną rośliną” ze względu na swoje niesamowite właściwości odżywcze i lecznicze.
To drzewo jest uważane za panaceum; absolutnie każda część jest jadalna – liście, korzenie, strąki, nasiona i kwiaty. Uważa się, że nawet kora, łodyga, żywica i sok mają właściwości lecznicze i są stosowane w medycynie tradycyjnej.
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, przeciwnowotworowym, przeciwdepresyjnym i przeciwcukrzycowym Moringa jest stosowana w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat.
Uważa się, że leczy i leczy ponad 300 chorób.
Istnieją dowody na to, że używali go starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie.
Różne części tej rośliny są bogate w białka i obfite w witaminy A, B, C, D i E oraz minerały, w tym potas, wapń, żelazo i magnez.
Jest źródłem dobrego cholesterolu, o którym wiadomo, że chroni przed chorobami układu krążenia.
Zawiera aż 92 składniki odżywcze, 46 przeciwutleniaczy, 36 środków przeciwzapalnych i 18 aminokwasów.
Liczne korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia Moringa obejmują zwiększenie odporności, ochronę układu sercowo-naczyniowego i wątroby, leczenie raka, walkę z chorobami bakteryjnymi, zdrowsze kości, ochronę przed zaburzeniami nerek, zmniejszenie nadciśnienia, poprawę zdrowia oczu i leczenie wielu innych schorzeń, takich jak żołądek zaburzenia psychiczne, zaburzenia nastroju, cukrzyca, astma, artretyzm i anemia.
Moringa może skutecznie zapobiegać przybieraniu na wadze.
Wysoka zawartość błonnika pomaga w sprawnym trawieniu, stymuluje przemianę materii i przekształca żywność w energię, bez odkładania się w postaci tłuszczu.
Zastosowania kulinarne
Liście są najbardziej odżywczą częścią rośliny.
Często gotuje się je jak szpinak i można je stosować w każdym daniu, w tym w sałatkach, kanapkach i lasagne, a także do przygotowywania herbaty ziołowej.
W celu długotrwałego użytkowania i przechowywania liście Moringa są suszone w cieniu i sproszkowane.
Z proszku można przyrządzać zupy, sosy, koktajle i herbatę.
Długi, smukły strąk zwany podudziem to kulinarne warzywo duszone w curry i potrawach takich jak sambar, marynaty i niektóre niewegetariańskie curry.
Dojrzałe nasiona są spożywane jak groszek lub prażone jak orzechy.
Co ciekawe, nawet korzenie Moringa mają zastosowanie kulinarne – rozdrabnia się je, aby przygotować przyprawę, podobną w smaku do chrzanu, ale należy ją spożywać w ograniczonych ilościach.
Kwiaty Moringa, pachnące kremowymi białymi płatkami, uważane są za przysmak w wielu kuchniach.
Są mieszane w sałatkach lub smażone i dodawane do zup, makaronów, pizzy i omletów.
Herbata Moringa jest przygotowywana poprzez zanurzenie kwiatów w gorącej wodzie na kilka minut i słodzenie miodem.
Ma ogólne korzyści zdrowotne, a także wzmacnia układ odpornościowy.
Miód Moringa to miód jednokwiatowy zbierany przez pszczoły miodne z nektaru kwiatów Moringa.
To pyszny, słodki, złocistobrązowy miód o wyrazistym smaku, któremu przypisuje się wszystkie odżywcze właściwości Moringa
Aby ogólnie poprawić swój styl życia, spróbuj włączyć jakąś formę tego cudownego pokarmu do swojej diety – możesz oczekiwać więcej energii i koncentracji, lepszej odporności i głębszego snu, na początek.
Ale jest coś więcej!
Moringa służy nie tylko do celów spożywczych.
Może to zabrzmieć zaskakująco, ale olej wyciskany z jego nasion ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji skóry i włosów.
https://www.naturemills.in/blogs/blog/su...of-moringa