24-11-2023, 19:10
Herbata Ziołowa-Chińska-Imbir i Ryż
W Chinach, jak być może w całej Azji, Herbatą nazywa się nie tylko zwykłą Herbatę Zieloną lub Czarną, ale w zasadzie wszystkim, co parzy się gorącą wodą, czy to z Ziołami, owocami, czy w naszym przypadku Ryżem.
Herbata Imbirowo-Ryżowa ma bardzo przyjemny i ciepły „chlebowy” aromat z nutą Imbiru.
Ciepły, pikantny smak i przyjemny złoty odcień.
W przeciwieństwie do japońskiej Herbaty Ryżowej Genmaicha, do tego napoju nie dodaje się liści herbaty.
Pikantność Herbaty można zmieniać w zależności od ilości Imbiru.
Jeśli potrzebujesz tylko lekkiego smaku i aromatu imbiru, weź nie 70, ale 40-50 gramów.
Pokrój Imbir w cienkie paski i smaż na małym ogniu na suchej patelni, aż pojawi się sucha skórka.
Dodajemy Ryż Jaśminowy, teraz nie jest trudno go kupić w żadnym supermarkecie.
Jaśmin ma bardzo przyjemny, ciepły aromat, raczej nie uda się go zastąpić zwykłym ryżem.
Smażyć na małym ogniu, aż Imbir całkowicie wyschnie, a ryż nabierze złotego koloru.
Gotową herbatę mieszaj, aż całkowicie ostygnie, w przeciwnym razie ziarno może się spalić ze względu na własną temperaturę.
Gotową herbatę przechowuj w zamkniętym słoiku.
Do zaparzenia wystarczy łyżka mieszanki Imbirowo-Ryżowej, zalać wrzątkiem i parzyć przez kilka minut
źródło