12-12-2023, 19:07
Śledzie Wigilijne
3 płaty śledzi typu Matjas
2 cebule
1 marchewka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka octu 10 %
50 ml oleju
pół szklanki wody
ząbek czosnku
1 płaska łyżki cukru
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki gorczycy
sól pieprz
1 marchewka
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka octu 10 %
50 ml oleju
pół szklanki wody
ząbek czosnku
1 płaska łyżki cukru
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/3 łyżeczki gorczycy
sól pieprz
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny, zmieniając wodę 1-2 razy.
Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystko podsmażamy na oleju.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Mieszamy i dusimy na małym ogniu, około 5-10 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do wystygnięcia.
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem.
Przechowujemy w lodówce.
https://www.swojskiejedzonko.com/2019/11...olory.html